In de winter eet je boerenkool. Als stamppot met worst is natuurlijk de meest bekende bereiding maar wist je dat je boerenkool ook op heel andere manieren kan bereiden? Daarom heb ik deze week allemaal mjummie recepten in petto met boerenkool als ingrediënt.

In Amerika zijn ze echt helemaal fan van kale, de Engelse benaming van de boerenkool, want het wordt een superfood genoemd. Dit omdat de groene groente boordevol vezels, mineralen, vitamines en andere goede stoffen zit. Ga maar eens googelen, een wereld gaat voor je open.

Het was natuurlijk wel even een gek idee, een smoothie met boerenkool maar ik werd echt blij toen ik een slok nam. De kleur is natuurlijk mega groen maar de smaak is totaal niet groente-achtig of grondig. Die met avocado is heerlijk zacht en romig en die met peer is wat frisser en ook heel lekker. Dus super geslaagd om met de uber winterse en gezonde boerenkool lekkere smoothies te maken.

Boerenkool – avocado – banaan – kokosmelk smoothie
Voor 2 glazen
– flinke hand gesneden boerenkool
– 1 banaan
– 1 rijpe avocado
– 150 ml kokosmelk
– 100 ml water
– kneepje limoensap
Extra nodig: blender

Doe de boerenkool in de beker van de blender. Maak de banaan schoon, breek in grove stukken en voeg toe. Halveer de avocado, verwijder de pit en schep het vruchtvlees in de beker samen met de rest van de ingrediënten. Blend net zo lang tot de boerenkool helemaal fijn is. Ik vond een beetje limoensap erdoor het geheel lekker fris maken.

Boerenkool – peer – druif – banaan – yoghurt smoothie
Voor 2 glazen
– flinke hand gesneden boerenkool
– 1 banaan
– 1 rijpe peer
– stuk of 8 witte druiven
– 2 el Turkse yoghurt
– 100 ml water
Extra nodig: blender

Doe de boerenkool in de beker van de blender. Maak de banaan schoon, breek in grove stukken en voeg toe. Schil de peer, verwijder het klokhuis en voeg samen met de rest van de ingrediënten toe. Blend net zo lang tot de boerenkool helemaal fijn is.

Tips
Vervang de banaan door een bevroren banaan, zo is je smoothie meteen lekker koel.
Gebruik in een boerenkool smoothie vooral witte, gele of groene ingrediënten. Als je bijvoorbeeld rood fruit gebruikt wordt de kleur van je smoothie heel vies bruinig. Ik krijg er daardoor minder trek in.