Na mijn boerenkoolavonturen deze week vond ik dat ik af moest sluiten met de klassieker stamppot boerenkool met worst. Een liefhebber ben ik er niet van dus ik had er eigenlijk niet zoveel zin in om het te maken. Toen dacht ik, heej ik kook altijd die boerenkool met de piepers mee maar als ik het nou eens bak zoals ik bij veel van de recepten heb gedaan die ik afgelopen dagen maakte, wie weet wordt het dan veel lekkerder. En weet je wat? Het was een super goed besluit want de stamppot was zeer goed te nassen.

Nu na een week recepten maken met de boerenkool moet ik toegeven dat ik verbaasd ben over deze groente. Je kan er zoveel mee doen en de smaak is echt veel beter dan dat ik gewend was. Hier het rijtje met recepten die ik ermee maakte:
– 2x smoothie met boerenkool
– boerenkoolrisotto met kabeljauw
– pittige boerenkoolomelet
– boerenkool-met-worsttaartjes
– boerenkoolspread
boerenkoolsalade met biet en Friese nagelkaas

Ik ga vaker met boerenkool koken, dat is zeker. Jammer dat het nog maar een kleine twee maanden verkrijgbaar is want het is echt een wintergroente. Dus nog maar even ervan genieten nu.
Oh en wist je dat de zuiderburen boerenkool krulkool noemen? Dat vind ik nou een leuke naam, die hou ik erin!

Krulkool met worst
Voor 4 personen
– 1 kg lekkere aardappelen, ik gebruikte piepers met rode schil die niet erg kruimig zijn maar wel veel smaak hebben
– ongeveer 300 ml volle melk
– 250 g gerookte spekreepjes
– 2 uien, gesnipperd
– 400 g gesneden boerenkool
– 2 appels
– 50 g roomboter
– 2 el mosterd
– 1 grote rookworst
– ½ pot Amsterdamse uitjes

1. Snijd de ongeschilde aardappelen in stukken. Doe in een grote pan, giet de melk erbij en vul aan met water tot de aardappels net niet onder staan. Breng aan de kook en laat daarna op laag vuur 15 tot 20 minuten koken tot de piepers gaar zijn. Let op, door de melk kan het overkoken dus blijf in de buurt.
2. Bak de spekjes uit in een grote koekenpan. Schep ze uit de pan zonder bakvet in een kommetje. Fruit in het achtergebleven vet de ui. Voeg als deze glazig is de boerenkool toe en bak zo’n 8 minuten mee tot de kool knalgroen is en wat zachter.
3. Verwijder met een appelboor het klokhuis uit de appel en snijd in plakken. Verhit 20 g boter in een grote koekenpan en bak de appelschijven tot ze zacht en bruin zijn. Keer halverwege. Past niet alles in je pan? Bak dan in twee sessies.
4. Bereid de rookworst volgens de verpakking.
5. Giet de aardappelen af en vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen grof met een pureestamper en voeg flink wat kookvocht toe en de resterende boter tot het een romige, grove puree is. Meng er de gebakken boerenkool met ui door en breng flink op smaak met de mosterd en versgemalen peper. Schep er op het laatst de uitgebakken spekjes door. Serveer de boerenkool met de gebakken appelschijven, rookworst en Amsterdamse uitjes.