In een week met thema boerenkool vond ik dat ik in ieder geval een recept moest maken met de klassieke combi met rookworst. Het werden deze boerenkool-met-worsttaartjes.

Voor de vulling gebruikte ik een standaard eimengsel met room en kaas zoals je ook bij quiche maakt. Maar om het een echt Hollands tintje te geven gebruikte ik de ultieme smaakmaker: oude Friese kruidnagelkaas. De komijn en kruidnagel in de kaas is echt super lekker bij de worst en boerenkool. De kaas is ook best zout dus je hoeft het verder niet meer heel erg op smaak te brengen, behalve met wat peper.

Ik vind de kleine taartjes feestelijk en vrolijk en serveerde de ze bij een grote kom groentesoep. Mocht je liever één grote hartige taart maken dan kan prima de hoeveelheden verdubbelen voor een vorm van zo’n 22 cm. Zo wordt voor mij de ietwat saaie combi boerenkool met rookworst toch een feestje om te eten.

Boerenkool-met-worsttaartjes
Voor 4 stuks
– 4 plakjes bladerdeeg, ontdooid
– 1 el koolzaadolie
– 1 sjalotje, gesnipperd
– 70 g gesneden boerenkool
– 50 g rookworst, in kleine stukjes
– 2 eieren
– 1 el crème fraîche
– 50 oude Friese nagelkaas, geraspt
Extra nodig: ingevette muffinvorm

1. Verhit de oven voor op 200 graden. Bekleed 4 holtes met het bladerdeeg. Omdat het bladerdeeg flink overlapt is het handig om een lege holte ertussen te houden.
2. Verhit in een koekenpan de olie en fruit de sjalot. Voeg de boerenkool toe en laat een paar minuten meebakken zodat de bladeren wat zachter worden. Bak op het laatst ook even de rookworst mee.
3. Kluts de eieren samen met de crème fraîche tot een geheel. Voeg de kaas toe en breng op smaak met flink wat peper. Voeg de gebakken groente met rookworst toe en meng door elkaar.
4. Schep de vulling in de met bladerdeeg beklede muffinvormpjes. Bak de boerenkool-met-worsttaartjes 18 minuten in het midden van de oven. Lekker om warm te eten maar koud zijn ze ook heerlijk.

Tip:
Sommige rookworsten moeten nog gegaard worden in heet water. Doe dat voordat je de rookworst in stukjes snijdt en in de taartjes verwerkt.

Meer lekkere recepten met boerenkool: 2x smoothies met boerenkoolboerenkoolrisotto met kabeljauw en pittige boerenkoolomelet