Ik was van plan om een boerenkoolpesto te maken maar het eindresultaat vind ik meer een boerenkoolspread. Dat komt doordat ik er niet belachelijk veel olijfolie door heb gedaan en het een wat vastere vorm heeft gekregen. Ik moest het meteen op een cracker testen en oh boy wat is het lekker geworden! Fris door de citroen, tikkie pittig door de peper en qua structuur lekker smeuïg. Ja de knoflook proef je ook prima, maar niet te overheersend.

Ik denk dat ons meneertje dit groene goedje gaat omarmen. Die is namelijk idolaat van hummus (als ik even niet oplet graait hij met zijn handje erdoor en likt gretig zijn vingertjes af) en deze spread heeft dat zelfde frisse met beetje knoflook. Alleen de kleur, dat kan nog een obstakel zijn. Alles wat rood is (lees tomaat), is liefde op het eerste gezicht en alles wat groen is, is verdacht. We gaan het wel zien.
Één ding is zeker, ik had bij dit gerechtje ook weer totaal niet verwacht dat het zo goed uit zou pakken met de boerenkool. Kijk voor meer lekkere recepten met boerenkool hier maar even: 2x smoothies met boerenkoolboerenkoolrisotto met kabeljauwpittige boerenkoolomelet en boerenkool-met-worsttaartjes

Boerenkoolspread
Voor een klein potje vol
– 25 g zonnebloempitten
– 4 el olijfolie
– 3 el water
– 1 klein teentje knoflook
– sap van ½ kleine citroen
– flinke snuf cayenne peper
– 50 g gesneden boerenkool
– 25 g grana padano (kaas), geraspt
Extra nodig: staafmixer en bijpassende beker

Doe zonnebloempitten, olie en water in de beker en mix met de staafmixer tot een glad geheel. Voeg de rest van de ingrediënten toe op de kaas na. Mix tot een glad geheel. Mocht het wat stug en stijf zijn, voeg nog wat water toe. Meng er als laatste de kaas met een spatel door.
De boerenkoolspread is lekker op een cracker. Of op boterham met geitenkaas. Of om een soepstengel in te dippen. Of om groente in te dippen. Of met je vingers in te graaien en die af te likken…