Boerenkool klinkt zo oer Hollands maar deze wintergroente wordt ook in Italië gegeten. Ok, niet precies dezelfde maar wel een zusje die cavolo nero heet. Bij ons kan je hem vinden onder de naam palmkool. De bladeren van deze soort is iets zachter dan onze boerenkool en je kan ‘m regelmatig vinden bij ecowinkels. Mocht je die niet in de buurt hebben, net als ik, dan maak je deze risotto prima met Hollandse boerenkool. Buon appetito.

Boerenkoolrisotto met kabeljauw
Hoofdgerecht voor 2 personen (+ baby van 11 maanden)
– 65 g boter
– 1 sjalotje, gesnipperd
– 200 g risottorijst (arborio of carnaroli)
– 5 dl hete groentebouillon
– 120 g gesneden boerenkool
– 2 el kruidenroomkaas, ik gebruik het liefst Boursin
– halve citroen
– mooi stuk kabeljauw

1. Verhit in een grote koekenpan met dikke bodem 30 g boter en fruit daarin de sjalot tot deze glazig is. Schep de risottorijst door de ui en bak zachtjes mee tot alle korrels glanzen en wat transparant worden. Dit duurt een minuutje.
2. Voeg een soeplepel hete bouillon toe en blijf roeren met een houten spatel tot alle bouillon is opgenomen door de rijst. Herhaal dit tot de korrels ‘al dente’ zijn, dit duurt zo´n 20 minuten. Voeg halverwege de boerenkool toe en bak de laatste 10 minuten mee.
3. Verhit in een aparte koekenpan 15 g boter en bak de kabeljauw op matig vuur gaar. Keer halverwege.
3. Meng als laatste de resterende boter, kruidenroomkaas en flinke kneep citroensap door de risotto. Laat alles nog even goed doorwarmen totdat de kruidenroomkaas wat gesmolten is en breng alles op smaak met peper. Serveer de boerenkoolrisotto met de gebakken kabeljauw en rasp er op het laatst nog wat citroenschil over.

Nog een lekker recept met boerenkool: 2x smoothies met boerenkool