Heb jij al gehoord van meal preppen? In Amerika is het een ding, een groot ding zelfs. Daar is inmiddels de zondag omgedoopt tot Food Preppin’ Sunday. De naam komt van meal preparation, een maaltijd bereiden. Het idee is dat je op zondag al je ingrediënten voor het avondeten van de week snijdt, schilt, kookt en voorbereidt, zodat je de rest van de week heel snel een lekkere en gezonde maaltijd op tafel zet. Met als voordeel dat je tijd bespaart, omdat je onderdelen uit verschillende maaltijden tegelijk kunt klaarmaken. Je bent niet alleen efficiënter, je bespaart ook geld als je in één keer boodschappen doet; de kans is minder groot dat je allerlei snaailekkers in huis haalt. En wat dacht je van de verleiding om na een lange, drukke dag een pizza te bestellen of een to-go maaltijd te scoren? Die weersta je, want thuis wacht je eigen maal! Dat klinkt als muziek in mijn oren en dus wilde ik de uitdaging wel aan gaan om mee te doen met de #Kook5daagse: op zondag maaltijden bereiden voor de rest van de week.

Vrolijk filmpje van de Kook5daagse.

Mijn aanpak

Op Pinterest zie ik regelmatig foto’s voorbijkomen van meal preppen. Vaak gaat het om twee verschillende maaltijden, die bereid worden in grote porties zodat je die de hele week kunt eten. Ik kan me daar niks bij voorstellen, de hele week maar twee verschillende maaltijden eten. En al helemaal niet dat die maaltijden al een paar dagen klaarstaan waardoor de verschillende smaken waarschijnlijk zo in elkaar overlopen dat alles een beetje hetzelfde smaakt. Mijn eigen versie van een weekje meal preppen is dat ik op zondag zo veel mogelijk voorsnij en sommige onderdelen al voorkook en apart verpak. Zo maak ik voor iedere dag een andere maaltijd die lekker en vers is, én in korte tijd op tafel staat.

Bakjes

Bakjes, bakjes, bakjes. Wil je slagen als prepper, dan kun je niet zonder.  Want alles moet natuurlijk bewaard worden. Luchtdicht en niet lekkend. Ik kreeg voor deze kook5daagse prachtige hersluitbare bakjes van Lock&Lock. Met handige klepjes aan de zijkant van de deksels, waarmee je de bakjes goed en simpel afsluit. Dat sluitsysteem is erop getest dat de bakjes tien keer per dag open- en dichtgaan, en dat 810 jaar lang vol kunnen houden. Nou, daar kan ik dus wel even mee vooruit. Ook heel fijn aan deze bakjes is dat ze in de vriezer, de magnetron en de vaatwasser kunnen. Dus als een dag nou net anders loopt dan ik had verwacht, kan ik de maaltijd zo in de vriezer doen en bewaren voor een volgende keer.

Het menu

Voor mij was het niet heel moeilijk om een weekmenu samen te stellen, de uitdaging was vooral om ingrediënten te kiezen die je in één keer kunt bereiden maar op verschillende tijdstippen in de week kunt gebruiken. Dat scheelt immers tijd! Wat mij ook ideaal leek van meal preppen, is dat je nu gerechten kan maken die wat meer voorbereidingstijd nodig hebben zoals marineren of iets laten rusten, iets wat ik anders vaak vergeet.

Dit is mijn weekmenu geworden:
Dag 1: Nasi kuning met ketjapkip, wokgroenten en een frisse komkommersalade
Preppen: de kip en de komkommer marineer ik van tevoren zodat de smaken de tijd hebben om in te trekken. De rijst kook ik en de groenten snijd ik voor.
Dag 2: Klassieke quiche met tomaat en courgette
Preppen: het deeg van de quiche moet je altijd even laten rusten in de koelkast. Nu maak ik dit op zondag al en laat ik het lang rusten. Ook ga ik de groenten al voorsnijden.
Dag 3: Pasta met knoflook-citroengarnalen en courgette
Preppen: de garnalen ga ik bakken, met de knoflook en citroen. Zo kunnen de smaken er nog beter in trekken. De courgette snijd ik in dunne reepjes en de pasta kook ik voor.
Dag 4: Noodlesoep met omeletreepjes
Preppen: ik gebruik dezelfde groenten als op dag 1. Die heb ik dan al in één keer gesneden en zo zijn ze ook meteen op. De omelet bak ik al en snijd ik in reepjes. Ik ben trouwens wel benieuwd hoe dat smaakt, na een aantal dagen in een bakje.
Dag 5: Spaghetti al forno
Preppen: de spaghetti ga ik tegelijk koken met de pasta die voor dag 3 is gepland. De saus maak ik ook en meng ik alvast door de spaghetti. Deze maaltijd hoef ik straks alleen nog in een ovenschaal te doen en ik doe er wat kaas over.

Meal preppen 2

Aan de slag

Twee volle boodschappentassen sleepte ik uit de supermarkt naar huis, om daarna een flink robbertje te gaan wassen, schillen, snijden, koken en verpakken. Mijn keuken was algauw een chaos aan ingrediënten, pannen, bakjes, snijplanken en messen. Terwijl de pasta aan het koken was, sneed ik de groenten voor alle maaltijden. Ik hopte van het ene gerecht naar het andere. Na twee uur knallen in de keuken keek ik vol trots naar al mijn gevulde bakjes op het aanrecht. Nu nog ruimte maken in mijn koelkast om alles kwijt te kunnen. Dat was even flink passen en meten, maar alles staat erin. De pasta van dag 5 bewaar ik trouwens in de vriezer, voor het geval er een dag anders loopt en ik niet thuis eet.

Ben zó benieuwd hoe het mij gaat bevallen, die #Kook5daagse… jij ook? De hele week deel ik foto’s van mijn maaltijden op Instagram en Facebook, en eind van de week lees je mijn bevindingen hier op mijn blog.

Dit is een gesponsord artikel en wat ik schrijf is mijn mening.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren