Koken uit mijn keukenkastje lukt bijna altijd wel. Dan kijk ik gewoon wat er in de vriezer, in de koelkast en in de voorraadkast ligt en bedenk daar wat mee. Soms wordt het een karige bedoeling die niet bij iedereen in de smaak valt maar ook wel eens een enorm lekker gerecht die gewoon in de herhaling gaat, zoals deze pasta met knoflook-citroengarnalen. En ja, hij klinkt misschien wat decadent, dat ik dat allemaal in huis had maar het was echt een spontaan bij elkaar geraapt maaltje waar iedereen zijn vingers bij aflikte.

De courgette snijd ik heel graag fijn met een mandoline. Dat is een Japans snij-instrument (ja dat klinkt zo leuk) en waar je echt enorm mee op moet passen. Het is een soort samoerai zwaard, maar dan voor in de keuken. Alles wat in dunne plakjes moet, doe ik daarmee. En er zitten ook en soort kammetjes bij waardoor je dunne reepjes kan snijden. Dat vind ik ideaal voor courgette want daardoor gaart het heel snel en komt er wat vocht vrij wat meteen een soort sausje is. Groot voordeel van de mandoline vind ik ook dat het weinig ruimte in je kast inneemt en makkelijk af te wassen is. Makkelijker dan een grote keukenmachine. Dus woon je niet zo groot of heb je niet veel opbergruimte dan is zo’n mandoline echt ideaal. Ik zou er bijna een ode aan kunnen schrijven, zo fijn vind ik het. Maar als je een goed keukenmes hebt kom je ook een heel eind hoor, maar dat is wel een stuk saaier dan ‘The Mean Samoerai Machine’.

Pasta met knoflook-citroengarnalen en courgette
Voor 2 personen
– 175 g fusilli
– 2 el olijfolie
– ½ citroen, goed schoongeboend
– 300 g grote rauwe garnalen, ontdooid
– 1 teen knoflook, fijngehakt
– 1 ui, gesnipperd
– 1 courgette, in dunne reepjes
– 2 el kruidenroomkaas (ik ben dol op Boursin)
– 2 el peterselie, grof gehakt

1. Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
2. Verhit in een grote koekenpan 1 eetlepel olie. Rasp ondertussen de schil van de citroen met een fijne rasp. Bak de garnalen samen met de knoflook en citroenrasp enkele minuten op hoog vuur totdat de garnalen mooi roze van kleur zijn. Schep ze over in een schaaltje.
3. Verhit de resterende olie en fruit daarin de ui. Voeg de courgette toe en bak enkele minuten mee. Voeg op het laatst de kruidenroomkaas toe en schep door de courgette.
4. Serveer de pasta met de courgettesaus en verdeel er de garnalen over. Bestrooi met wat peterselie. Lekker met een rucolasalade erbij.

Tips voor als je deze maaltijd wilt meal preppen:
– Kook de pasta 1 minuut korter dan aangegeven op de verpakking.
– Spoel de pasta na afgieten met koud water.
– Meng door de pasta een eetlepel olijfolie zodat de pasta niet aan elkaar gaat plakken tijdens het bewaren.
– Bak de garnalen voor en bewaar max 3 dagen in een goed afsluitbaar bakje in de koelkast.