De hele week heb ik heerlijk vers en snel gegeten, dankzij de meal prep die ik afgelopen zondag deed tijdens de start van mijn #Kook5daagse. Nu is het tijd om mijn ervaringen te vertellen.

Hoppa
Ja, het was even een flinke klus om alles voor te bereiden: inkopen, snijden, schillen, koken en alles in bakjes stoppen, maar dat hoort bij meal preppen. Het plezier dat ik er de rest van de week van had, was het dubbeldik waard! Wat is het fijn om een week lang niet na te hoeven denken over wat je gaat eten. Je zou van mij misschien anders verwachten, omdat ik de hele dag aan eten denk en meestal in de keuken sta. Maar het gaf me echt enorm veel rust en ruimte in mijn hoofd tijdens een hectische week vol afspraken en deadlines. Hongerig thuiskomen, de koelkast opentrekken en hoppa, binnen no time stond mijn gezonde maaltijd op tafel.

Moe en hongerig
Op maandag kwam het heel erg goed uit dat ik de nasi kuning met ketjapkip bijna klaar had staan. Ik had namelijk vlak daarvoor even een ‘gevalletje’: ik dacht leuk nog even met mijn zoontje naar de speeltuin te gaan aan het einde van de middag. Hij op zijn loopfiets, ik lopend. Het is een kwartiertje lopen dus prima te doen, dacht ik. Nou, de terugweg was DRAMA. Meneertje was denk ik moe en hongerig en wilde niet meer op zijn loopfiets. Ik ben best een sterke mama, dus droeg ik hem op de ene arm en in de andere de loeizware houten loopfiets. Tot meneer bedacht dat-ie ook niet gedragen wilde worden, maar ook niet wilde loopfietsen noch lopen, noch op mijn nek. Daar sta je dan, op 10 minuten van je huis. Gelukkig was er een superlieve buurtgenoot die ons even een lift gaf. Wat was ik daar blij mee! En wat was het fijn dat ik meteen een heerlijke verse maaltijd op tafel had, waar we enorm van hebben gesmuld. De kip was heerlijk gemarineerd en de komkommer perfect zurig en dat kwam juist door het van te voren te maken. Wat een uitkomst, dat meal preppen!

Oppiepen en klaar
De geitenkaasquiche met tomaat en courgette was een iets minder groot succes. Dat had ermee te maken dat ik de hele taart nog moest afbakken. Daar ging meer tijd in zitten dan ik wilde, dus we aten vrij laat. Achteraf had ik de quiche gewoon moeten bakken tijdens het meal preppen, want daar had ik eigenlijk toen genoeg tijd voor. Daarna had ik de quiche alleen maar hoeven laten afkoelen en in punten in doosjes bewaren. Op de avond zelf even oppiepen en klaar was de quiche geweest. Gelukkig was-ie wel heel smakelijk!

Alleen maar lekkerder
Op de avond dat we de pasta met citroen-knoflookgarnalen zouden eten, appte mijn vriend dat hij niet meeat. Hij had het heel erg druk op zijn werk en moest doorwerken. Prima, meer lekkere garnalen voor mij en ons zoontje! Want wat waren die heerlijk geworden door ze voor te bakken in de knoflook met citroen; de smaken waren er helemaal in getrokken. Dit is dus echt een maaltijd die je megagoed kunt preppen, want het wordt er alleen maar lekkerder van. De pasta die overbleef, heb ik trouwens met bakje en al in de vriezer gedaan. Superhandig als je goede bakjes hebt.
Soms heb je van die plastic bakjes waar de knoflookgeur onwijs in blijft hangen en daar was ik bij de garnalen ook wel beetje bang voor dat dat met mijn nieuwe Lock&Lock ook zou gebeuren. Bleek dikke onzin want na een poetsbeurt in de vaatwasser was het bakje weer als nieuw en rook heerlijk fris. Fijn!

Verbaasd
Over de knapperige groenten voor de noodlesoep na zoveel dagen in een bakje was ik echt verbaasd. Het was alsof ik ze een uurtje eerder had gesneden. Dat had ik van tevoren niet verwacht. De omelet die ik had voorbereid vond ik iets minder lekker. De smaak was prima hoor, maar de geur vond ik niet erg fris toen ik het bakje opende. Dat heeft ermee te maken dat ei gewoon niet zo handig is om lang te bewaren. Volgende keer bak ik de omelet op de dag zelf, dat is tenslotte weinig moeite.

Oventopper
De pasta al forno is ook zo’n topper om te preppen. Eenmaal ontdooid deed ik de pasta over in een ovenschaal en toen kon-ie zo de oven in, met wat mozzarella erop. De smaak was verrukkelijk, ook hier waren de smaken er weer zo lekker ingetrokken.

Vergeten
Halverwege de week merkte ik opeens dat er nog wat bakjes met ingrediënten in de koelkast stonden die ik op de eerste avond had moeten gebruiken. Volgende keer toch maar stickertjes op de bakjes plakken en aangeven wat voor welke dag bestemd is.

Eindoordeel
Het was een weekje genieten qua eten en qua rust. Wat is meal preppen een fijne manier van efficiënt maaltijden voorbereiden. Eerlijk is eerlijk, de helft van de lol beleefde ik aan de handige bakjes die ik had gekregen voor mijn deelname aan de kook5daagse.
Ook is maaltijden voorbereiden gunstig voor mijn portemonnee want ik hoefde niet dagelijks de supermarkt in en werd daardoor niet verleid om allerlei snaai te kopen. En dat brengt mij direct bij nog een voordeel van meal preppen: je eet er gezonder door! Juist omdat je alles hebt bereid ga je die heerlijke eigen maaltijd eten en minder snel afhaal spul of je tijdens het koken volproppen met snackjes die je net daarvoor in de supermarkt had gekocht.
Het scheelt ook echt wel tijd, dat is fijn in drukke hectische weken. Wel is het voorbereiden een flinke klus dus verkijk je daar niet op. De rest van de week is het in ieder geval heel tijdbesparend en heb je snel je maaltijd klaar.
Meal preppen houd ik erin als ik een drukke week voor de boeg heb, het is namelijk superrelaxed!

Doe jij ook aan meal preppen? Ik ben reuze benieuwd naar jouw favo preps!

Dit is een gesponsord artikel en wat ik schrijf is mijn mening.