tafel vol Italiaanse hapjes
Kom je bij mij eten dan is er een heel grote kans dat je zelf nog iets aan je maaltje moet knutselen aan tafel. Je eigen toppings op een gerecht kiezen, je bruschetta zelf beleggen, je salade zelf samenstellen, je burger bouwen etc. Ik vind het namelijk heel gezellig als de tafel vol staat met lekkers en iedereen naar hartenlust kan pakken wat ie graag eet.
De schalen en bakjes vliegen je om de oren, je raakt geïnspireerd door de buurman en zijn zeer creatieve combinatie en ondertussen kletst iedereen honderduit over van alles. Ja dat maakt het voor mij tot een gezellig etentje: veel interactie en lekker klooien aan tafel.
Dit keer had ik allemaal Italiaanse gerechtjes gemaakt als voorgerecht:
– basis bruschetta (zie recept hieronder)
verse ansjovisjes met citroen en knoflook
grote garnalen met knoflook, chili en peterselie
gebakken ricotta met kruiden en citroen
rucolasalade met prosciutto, nectarine, mozzarella en munt
– gemarineerde tomaatjes in olie, knoflook met basilicum (zie recept hieronder)
En verder erbij druiven, olijven en heel dunne plakjes venkelworst

Één ding ging alleen mis: het waren zoveel gerechtjes dat iedereen tjokvol zat na dit ‘voorgerecht’ en dus sloegen we de home made pizza over en gingen meteen door met het toetje.

Hierbij alvast de eerste 2 recepten. De rest volgt komende dagen!
Als je alles tegelijk maakt zoals ik dat deed dan is het genoeg voor 6 personen.

Basis bruschetta
Voor 6 personen
– 1 afbakciabatta
– olijfolie
– gedroogde Italiaanse kruiden
– versgemalen peper & Maldon zout
optioneel: vers teentje knoflook

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de ciabatta in dunne plakjes van zo’n 3 à 4 mm. Leg deze naast elkaar op een bakplaat. Bestrijk de plakjes aan één kant met een kwastje met olijfolie. Strooi er wat kruiden, peper en zout over. Bak de bruschetta in 8 minuten krokant in het midden van de oven.
Mochten niet alle stukjes plat op 1 bakplaat passen, maak dit dan in 2 delen.
Optioneel: Na het bakken kan je de plakjes met een rauw teentje knoflook nog een beetje bestrijken voor extra smaak. Ik deed dit nu niet want door de rest van de gerechten zat al genoeg knoflook.

Gemarineerde tomaatjes (niet op foto)
Voor 6 personen
– 250 g zoete kleine trostomaatjes
– flinke scheut goede olijfolie
– 1 teen knoflook, heel fijngesneden
– handje basilicumblaadjes, in stukjes gescheurd
– versgemalen peper & Maldonzout

Snijd de tomaatjes in kwarten en doe ze in een kom. Giet er olijfolie over en meng de knoflook, basilicum, peper en zout erdoor. Laat dit op kamertemperatuur minstens een uurtje marineren zodat de smaken lekker erin trekken.