ricottaWist je dat er zonder mozzarella geen ricotta is? Van de plens leftover vocht waarvan een deel in het zakje bij je bolletje zit wordt namelijk ricotta gemaakt. Dat restproduct van mozzarellamakerij heet de wei en daar zit nog veel smaak aan. Nu hebben ze ooit uitgevonden dat als je die overblijfselsloten verhit, de kleine wrongeldeeltjes samenklonteren en… tatatattaaa dat wordt ricotta! Een verse witte zachte kaasachtige substantie die heerlijk romig is. En ja, als je dus goede witte bolletjes maakt heb je lekker vocht om goede ricotta te bereiden. Kies dus voor een echt lekkere want er zit echt groot verschil in de smaak, zeker bij het bereiden van ricotta in de oven.

Ricotta uit de oven
Voorgerecht voor 6 personen
– 1 bakje goede ricotta
– flinke scheut olijfolie
– verse tijm en oregano
– Rasp van ½ citroen
Verwarm de oven voor op 200 graden. Keer de ricotta in één keer om in een lage ovenschaal. Schenk er een lekkere scheut olijfolie over en strooi er de kruiden over. Als laatste maal er peper en zout over.
Plaats 25 minuten in de oven. Rasp vlak voor serveren de citroen over.

Lekker op de bruschetta met wat van de gemarineerde tomaat erbij.
Dit recept is onderdeel van de Italiaanse voorgerechten die ik maakte.