roodfruitsoepje
Het nieuwe jaar is al ruim begonnen maar ik heb gevoelsmatig nog een feestdagenkater. Niet van de drank en al het gefeest, nee omdat kleine Beau flink ziek was eind december heb ik alles toch iets anders beleefd dan ik wilde. En dat gaf mij een katerig gevoel. Ik kon namelijk geen uren in de keuken staan om kerststol, tulband, kransjes, oliebollen of what so ever te bakken. Nee, wij zaten ‘gezellig’ eerste kerstdag bij de huisartenpost in het ziekenhuis en waren dagen achter elkaar in de ban van koorts, hoestbuien en meneertjes drinkgedrag (lees, dat deed ie niet).
Gelukkig is Beau nu in het nieuwe jaar weer bijna de oude van voor de kerst. En die feestdagenbaksels? Die haal ik eind van dit jaar wel in.

Tussen alle babyverpleging door had ik wel een super easy en toch feestelijk dessert gemaakt: roodfruitsoepje met snelle hangop, amandelkrokant en kruidige chocoster. Ideaal dus als je weinig tijd hebt maar toch wat lekkers wilt serveren. En weet je wat ik echt fijn vond aan dit toetje? Dat het een frisse en niet al te zware afsluiter is. Perfect dus na een diner met veel gangen, maar ook heel lekker lijkt mij aan het einde van een zwoele zomeravond (met een chocoladebloem, zonder de kruiden erdoor).

Roodfruitsoepje met snelle hangop, amandelkrokant en kruidige chocoster
Voor 6 personen:
– 2 perssinaasappels
– 250 g diepvriesaardbeien, ontdooid
– 250 g diepvriesbosvruchten, ontdooid
– 50 g poedersuiker
– 1 eiwit
– 100 g geschaafde amandelen
– 125 ml slagroom
– 2 el fijne suiker
– merg van ½ vanillestokje
– 250 g Griekse yoghurt
– 100 g pure chocolade, grofgehakt
– 1 tl speculaaskruiden
– 150 g blauwe bessen
Extra nodig: blender of staafmixer, bakpapier.

1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
Pers de sinaasappels uit. Mix het sap samen met de aardbeien en bosvruchten in een blender tot een gladde soep. Proef voor de zekerheid of het fruit zoet genoeg is. Zo niet, voeg dan wat honing of suiker toe en mix het erdoor. Zet gekoeld weg tot gebruik.
2. Meng met een lepel de poedersuiker goed door het eiwit. Schep hier voorzichtig het amandelschaafsel door, totdat al het schaafsel is bedek met een eiwit. Smeer het amandelmengsel met een lepel op een met bakpapier beklede bakplaat gelijkmatig uit. Plaats de plaat in het midden van de oven en bak de amandel in 10 minuten goudbruin. Haal de plaat uit de oven en laat afkoelen.
3. Klop de slagroom stijf met de suiker en het merg van het vanillestokje. Schep dit luchtig door de Griekse yoghurt. Zet gekoeld weg tot gebruik.
4. Smelt de chocolade au bain marie en roer de speculaaskruiden erdoor. Vouw van een stuk bakpapier een spuitzakje (cornetje) en vul deze met de gesmolten chocolade. Knip een klein gaatje aan de onderkant zodat de chocolade eruit kan. Teken sterretjes op een stuk bakpapier en laat de sterren stollen.
Bovenstaande kan je prima allemaal een dag van te voren doen.

Serveren:
5. Schep de soep in feestelijke diepe borden. Leg er een flinke eetlepel van de hangop in het midden. Breek het amandelkrokant in grove stukken en leg er een aantal om de hangop. Verdeel de blauwe bessen over de borden en decoreer met een kruidige chocoster. Leuk om er als finishing touch een blaadje munt bij te doen.

De hoeveelheden voor de amandelkruim en hangop zijn wat ruim, maar als je het met kleinere eenheden maakt is het lastiger te bereiden. Dus gewoon lekker opsnoepen. Bijvoorbeeld de hangop als ontbijt met vers fruit en muesli erbij. Dan begin je de dag heel feestelijk!

Tip: voor in de zomer is dit soepje ook erg lekker om citroensorbetijs ipv hangop te doen.