Pasen zonder paasbrood is voor mij geen Pasen. Natuurlijk wel met een zelfgemaakt brood, precies met de ingrediënten zoals ik het lekker vind. En niet alleen ik, maar ook mijn lief is op dit paasbrood dol! Zo erg dat het, potjandriedubbeltjes, binnen de kortste keren tot de laatste kruimel is opgesnoept.

– 350 g bloem
– flinke snuf zout
– 25 g basterdsuiker
– 1 ei
– 25 g verse gist, verkruimeld
– 175 ml lauwe melk
– 75 g gesmolten boter
– 100 g rozijnen
– 50 g krenten
– 3 el cointreau
– 100 g gedroogde abrikozen, in kleine stukjes gesneden
– 75 g gedroogde vijgen, in kleine stukjes gesneden
– 100 g sukade
– rasp van 1 citroen gemengd met 1 el suiker
– 100 g amandelen, geroosterd en grof gehakt
– 80 g hazelnoten, geroosterd en grof gehakt
– 1 theelepel kaneel
– 300 g amandelspijs
– ½ ei
– 50 g boter om het brood te bestrijken

Begin met het maken van het deeg: maak een kring van de bloem op je werkbank en strooi het zout erover. Breek in het midden het ei en voeg de gist, boter, melk en suiker toe. Meng met de vingertoppen alles beetje bij beetje door de bloem en meng tot een vrij slap deeg. Laat het deeg in een kom, afgedekt met een vochtige doek of plastic huishoudfolie, in een lauwe oven (30 à 40ºC) 45 min. rijzen.
Laat de rozijnen en de krenten half uurtje in wat warm water met de cointreau wellen. Laat uitlekken en droog ze af in een doek. Meng de krenten, rozijnen, abrikozen, vijgen, noten, citroenrasp, sukade en kaneel door het deeg en voeg eventueel nog iets bloem toe als het te plakkerig is. Het lijkt erg veel vulling, maar kneed het even goed door en dan merk je dat alle vulling goed wordt opgenomen. Duw het deeg uit tot een dikke ovale plak op een met bakpapier beklede bakplaat.
Kneed met het halve ei het amandelspijs los en maak er een rol van. Maak een rol van en leg deze iets uit het midden op het deeg. Sla het deeg zodanig dubbel dat het omgeslagen gedeelte iets kleiner is dan het onderste deel. Laat het deeg opnieuw ca. 45 min. rijzen.
Bestrijk het daarna met gesmolten boter. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Laat het brood in ongeveer 30 min. gaar en bruin worden, en check na 20 min. of het niet te hard gaat, verlaag de temperatuur anders de laatste 10 min. naar 175 ºC. Besprenkel het paasbrood in de oven een paar minuten voor tijd met wat water. Bestrijk het brood net uit de oven nog 1 keer met boter en bestrooi met poedersuiker. Laat het brood afkoelen.

Dit brood is een variatie op mijn kerststol, ook heel lekker!