Hoe gaaf, ik mocht een smaak van de week (mai prima) bedenken voor ijssalon Roberto Gelato in Utrecht. En het werd… vadouvan-ijs! Deze geurige smaaksensatie is helemaal nieuw en wordt verkocht als smaak van de week vanaf vandaag, zaterdag 18 augustus.
Vadouvan is een complex, van oorsprong Indiaas, specerijenmengsel. De samenstelling verschilt per streek maar bestaat meestal uit kaneel, kerrieblad, mosterdzaad, kurkuma, kokos, komijnzaad, peper, knoflook, sjalotten en rozenblaadjes. Het wordt vaak gebruikt in marinades voor vlees, als smaakmaker van olie of in zoete gerechten door room.

Als je de lijst met ingrediënten hoort van het specerijenmengsel denk je niet meteen aan ijs, maar de zoete, zacht kruidige smaak is super lekker. Het past ook perfect bij chocolade- en notenijs.
Ook bij een hartige tarte tatin van wortel met sinaasappel is vadouvan-ijs hartstikke lekker. Of wat dacht je van tropical eton mess met dit ijs als dessert? Deze recepten deze week op mijn blog!

Ik bedacht de ijssmaak nadat ik bij delicatessezaak Caulils kennismaakte met vadouvan. Het mengsel gaf ik aan ijssalon eigenaar Roberto om uit te proberen. Hij geloofde er helemaal in dat dit een smaak van de week kon worden en vroeg of Caulils hem de vadouvan kon bezorgen om ermee aan de slag te gaan. En nu is het zover, echt super leuk! En lekker natuurlijk!

Roberto Gelato
Poortstraat 93
3572 HG Utrecht
7 dagen per week van 12.00 tot 22.00 uur open