Vadouvan-ijs is niet alleen lekker als los ijsje, maar ook bij gerechtjes door de licht kruidige smaak. Ik maakte een wortel tarte tatin met sinaasappel en kaneel welke perfect past bij de het Indiase kruidenmengsel. Met het bolletje vadouvan-ijs was het smullen: koud met warm en zoet met hartig.

Tarte tatin met wortel en vadouvan-ijs
– 120 g meel
– 50 g boter in blokjes
– 2 tot 3 el water
– snuf zout
– 350 g bospeen
– sap en rasp van halve sinaasappel
– 2 el balsamicoazijn
– 2 tl kaneel
– 2 bollen vadouvan-ijs
– rechthoekige ovenschaal, ingevet.

Kneed van het meel, de boter, water en zout een samenhangend deeg. Verpak in plasticfolie en laat een half uur rusten in de koelkast. Schrap de wortels en spoel af. Kook in een grote koekenpan de hele wortels in een laagje water in 7 minuten beetgaar. Giet het water af en laat het restje vocht in de pan en van de wortels verdampen. Voeg het sap en rasp van de sinaasappel toe en laat samen met de balsamico en kaneel inkoken. Hussel regelmatig zodat de wortels helemaal bedekt zijn met het mengsel. Breng op smaak met peper en zout. Leg de wortel in de ovenschaal. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit ter grootte van de ovenschaal. Bedek met het deeg de wortels en stop ze in. Bak de tarte tatin in een voorverwarmde oven op 175 C in 25 minuten gaar. Keer de tarte tatin om op een schaal of snijplank en serveer met het vadouvan-ijs. Lekker bij een kipcurry met verse koriander.

Bijgerecht voor 4 personen.
Geen zin/tijd om deeg? Gebruik dan bladerdeeg.