Deze frisse zomerse taart is een van mijn favorieten. Dat komt doordat er geen slagroom in zit wat ik veel te machtig vind. En hij ziet er natuurlijk ook geweldig uit!
Met dit recept doe ik mee aan Het Foodblog Event. Deze maand staat het thema zuivel centraal dankzij Marsepein.

Ingrediënten
¾ pak bastogne duo koekjes (met almond smaak)
50 g roomboter, gesmolten
375 g aardbeien
200 g witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
7½ blaadjes witte gelatine
½ citroen
250 g mascarpone
250 g Griekse yoghurt
springvorm (doorsnede 20 cm)

Bereiden
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Verkruimel de bastognekoekjes en meng de gesmolten boter erdoor. Verdeel dit mengsel over de bodem van de taartvorm en druk goed aan. Laat in koelkast minstens 30 min. opstijven.
Intussen in steelpan de aardbeien met 50 g basterdsuiker, de vanillesuiker en scheutje water/crème de casis verwarmen. Op laag vuur 10 min. zachtjes laten koken. Door zeef wrijven om de pitjes eruit te halen en puree laten afkoelen.
6 blaadjes gelatine 5 min. in koud water weken. Citroen schoonboenen, helft van de schil fijnraspen en halve vrucht uitpersen. In pannetje het citroensap verwarmen (niet laten koken), van vuur afhalen en uitgeknepen gelatine op laten lossen. Iets laten afkoelen.
In kom mascarpone en yoghurt met rest van suiker tot gladde massa kloppen. Gelatine en citroenrasp goed erdoor roeren. Helft van de fruitpuree bij mascarponemengsel schenken en met spatel enkele slagen omscheppen. Mengsel voorzichtig over taartbodem schenken en taart in de koelkast zetten. Na half uur 1.5 blaadjes gelatine in koud water weken. Beetje vruchtenpuree verwarmen en hierin de gelatine oplossen. Dit door de rest van de vruchtenpuree mengen. Alles op de taart gieten en minstens 3 uur laten opstijven.
Snijd de rand van de taart los met scherp warm mes en verwijder daarna de springvorm. Decoreer de taart bijvoorbeeld met rood fruit en beetje poedersuiker.

In plaats van aardbeien kan je ook ander fruit gebruiken zoals frambozen of zwarte bessen. Dit kan prima diepvriesfruit zijn, dat is goedkoper en maakt voor de puree niets uit. Let wel op dat het niet al gezoet fruit is. Als dat wel zo is hoef je er minder suiker doorheen te doen.

De taart kan je makkelijk een dag van te voren maken, hij blijft heerlijk. Als je ‘m nog verder van te voren maakt kan het zijn dat de koekbodem zacht wordt. Je zou deze, voordat je de mascarponevulling erop giet, nog even extra kunnen kwasten met wat gesmolten boter. Dat zorgt ervoor dat het vocht minder snel in de koekjes trekt.