Deze zomerse taart is een variant op de aardbeienmascarponetaart die ik een jaartje geleden op mijn blog heb geplaatst. Door de limoen is de taart ook echt heerlijk fris!

Taart voor 8 personen

Ingrediënten:
– 140 g bastognekoekjes
– 40 g roomboter
– 175 g witte basterdsuiker
– 4 blaadjes witte gelatine
– 3 limoenen
– 250 g mascarpone
– 250 g Griekse yoghurt
Extra nodig: springvorm (doorsnede 20 cm)

Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier door de ring over het papier heen vast te zetten. Knip het papier wat uitsteekt buiten de vorm af.
Verkruimel in een keukenmachine of met de hand de bastognekoekjes. Smelt in een steelpannetje op laag vuur de boter. Meng de gesmolten boter door de koekkruimels totdat alles bedekt is en donker van kleur.
Verdeel het koekmengsel over de bodem van de taartvorm en druk goed aan met een lepel of plastic spatel. Laat in de koelkast de taartbodem minstens 30 minuten opstijven.
Week de blaadjes gelatine 5 minuten in een kom met koud water. Boen 2 limoenen schoon en rasp de schil fijn boven een kommetje. Pers alle limoenen uit tot je 80 ml sap hebt. Verwarm in een steelpannetje op laag vuur het limoensap. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en roer een voor een door het warme sap zodat ze oplossen. Laat het sap een beetje afkoelen totdat het dikker wordt.
Klop ondertussen in een grote kom de mascarpone, yoghurt, limoenrasp en de suiker tot een gladde massa. Giet er in een dun straaltje, al roerend, het sap van de limoen door. Schenk het yoghurt-limoenmengsel over de taartbodem en laat de taart minstens 3 uur opstijven.

Haal de taart uit de koelkast. Hou een theedoek onder de hete kraan, knijp uit en wikkel om de vorm. Door de warmte van de theedoek smelt de buitenkant van de taart een beetje zodat hij makkelijk loslaat van de vorm.
Verwijder de ring van de springvorm voorzichtig en decoreer de taart met wat geraspte limoenschil, kokos of wat blaadjes munt. Snijd de taart in punten en schep op mooie gebaksbordjes. Lekker met een kopje zwarte thee en natuurlijk heel sjiek met je pink omhoog je kopje vasthouden.