Dit is de verjaardagstaart die mijn mama voor mij maakte. Het is alweer even geleden dat ik jarig was (half augustus) maar deze taart was zo lekker geworden, die moest gewoon op mijn blog komen. Dus bij deze.

Het leuke aan deze taart vind ik dat mijn moeder een variatie heeft gemaakt op mijn recept van de aardbeien-mascarponetaart. Dat is echt een knaller op mijn blog en een van de favo taarten van mijn mama. En dus maakt ze deze meestal met feestdagen zoals verjaardagen of Pasen. Wel met een eigen twist want ze is dol op improviseren waardoor er weer heerlijke nieuwe recepten ontstaan.
Toen ze vroeg of ze taart voor mijn verjaardag kon maken omdat ik het zo druk met werk had, zei ik direct JA. Want hoe geweldig is het als je moeder aanbelt met een fantastische taart waar iedereen enorm van heeft zitten smikkelen. Heel erg bedankt mam!!

Mascarponetaart met bramen en frambozen
Voor 8 personen
– 130 g boterkoekjes
– 60 g boter, gesmolten
– 6½ blaadje witte gelatine
– 350 g bramen
– 150 g frambozen
– ½ citroen, goed schoongeboend
– 140 g witte basterdsuiker
– 250 g mascarpone
– 250 g Griekse yoghurt
– voor de decoratie: 2 kletskoppen, paar blauwe bessen, aardbeien, bramen en blaadjes munt.
Extra nodig: springvorm (Ø 20 cm), bakpapier, stevig plasticzakje, sapcentrifuge staafmixer, handmixer

1. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Zet het papier vast door de rand van de springvorm eromheen te klemmen. Knip papier dat buiten de vorm uitsteekt, af.
2. Doe de koekjes in een stevig plasticzakje en sla ze aan gort met een deegroller tot het kleine kruimeltjes zijn (vind ik altijd heel leuk om te doen!).
3. Meng in een kom de koekkruimels met de boter goed door elkaar. Verdeel het koekmengsel over de bodem van de springvorm en druk goed aan, bijvoorbeeld met een spatel. Laat de bodem 30 minuten opstijven in de koelkast.
4. Doe de bramen samen met de frambozen in een sapcentrifuge en vang het sap op (in totaal zo’n 375 g). Week 5 blaadjes gelatine 5 minuten in een kom met koud water.
5. Rasp boven een grote kom de schil van de citroen. Pers de citroen uit boven een steelpan, verhit het citroensap en haal de pan van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en los ze een voor een op in het warme sap. Laat iets afkoelen.
6. Voeg de suiker, mascarpone, Griekse yoghurt en de helft van het bramen-frambozensap toe aan de citroenrasp in de grote kom. Klop alles tot een glad geheel met een handmixer. Voeg op het laatst al roerend de opgeloste gelatine toe. Schenkt het mascarpone-vruchtenmengsel in de taartvorm en laat minimaal 1 uur in de koelkast opstijven.
7. Week (na minimaal 1 uur) de resterende gelatineblaadjes 5 minuten in een kom met koud water. Verwarm 4 eetlepels bramen-frambozensap in een pannetje en haal van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en los ze een voor een op in de warme puree. Laat iets afkoelen. Roer het warme sap door het resterende bramen-frambozensap en giet deze over de opgesteven mascarpone-vruchtenvulling in de taartvorm. Laat de taart nog eens 2 uur opstijven.
8. Decoreer de taart met de kletskoppen, het fruit en de blaadjes munt. Snijd met een scherp mesje langs de rand van de vorm en verwijder voorzichtig de ring van de springvorm.

PS. Mijn moeder had de frambozen trouwens niet in de sapcentrifuge gedaan vandaar dat je wel nog wat pitjes ziet in de rode laag bovenop de taart.

mascarponetaart met bramen en frambozen