Als ik langs de bakker loop, is mijn grootste dilemma welk taartje ik moet kiezen. Als je lichaam geen gluten verdraagt, dan is mijn dilemma alleen maar aanstelleritis, want dan valt er niets te kiezen. De meeste taartjes zijn allemaal vergif.

Wat is gluten?
Gluten is een eiwit dat in granen zit, zoals tarwe, rogge en spelt. In de producten die van deze granen worden gemaakt, zit gluten ook, denk aan brood, crackers, pizza, pasta, maar ook aan zoete dingen als koek, cake en taartjes.

Gluten-intolerantie
Als je lichaam niet goed omgaat met deze eiwitten, dan loopt je darm een beschadiging op en word je goed ziek. Deze aandoening heet coeliakie. Nu is het gelukkig zo dat er op steeds meer plekken glutenvrije producten te koop zijn. Toch blijft een taartje bij de bakker om de hoek een no-go voor mensen met een gluten-intolerantie. Dat lijkt mij persoonlijk best lastig, ik ben zo gewend om alles te kunnen eten wat ik wil.

Glutenvrij taartje voor jou!
Omdat ik zelf zo van taartjes houd, leek het mij heel fijn om een taartje te bedenken voor mensen die geen gluten verdragen. Nu heeft Schär, de marktleider voor glutenvrije voeding, een aantal producten waar je prima lekkers mee kunt maken, zoals de boterkoekjes die ik gebruik voor de bodem in mijn taart. Normaal zou ik bastognekoeken gebruiken zoals in mijn recept voor aardbeien-mascarponetaart, maar nu heb ik ze vervangen door deze glutenvrije koekjes. De koekjes zijn wel een tikkie droger merkte ik, dus ik had wat meer boter nodig om er een mooie bodem van te maken.

Aziatisch tintje
Mijn inspiratie voor de smaakcombinatie van deze glutenvrije taart komt voort uit het feit dat veel Aziatisch eten glutenvrij is. Daar wordt immers veel rijst gegeten, of noedels op basis van rijst – beide glutenvrij. En toen leek het me leuk om dit taartje ook een Aziatisch tintje te geven. Zo kwam ik uit bij mango met limoen. Een heerlijke combinatie van zoet en fris. De kokosflakes en de munt erover maken het helemaal af, echt een taart om van te genieten. Zo lekker, dat iedereen ’m lust en je gewoon helemaal vergeet dat er geen gluten in zit. En dat is ook wat ik iedereen toewens die een gluten-intolerantie heeft: een heel lekker taartje eten dat wél kan.

Glutenvrije mango-mascarponetaart
Voor 8 personen
– 130 g Schär boterkoekjes
– 60 g boter, gesmolten
– 6½ blaadje witte gelatine
– 375 g mangovruchtvlees (kan ook prima uit de vriezer, wel even laten ontdooien)
– 1 limoen, goed schoongeboend
– 140 g witte basterdsuiker
– 250 g mascarpone
– 250 g Griekse yoghurt
– voor de decoratie: 2 el kokosflakes en een paar muntblaadjes
Extra nodig: springvorm (Ø 20 cm), bakpapier, stevig plasticzakje, staafmixer, handmixer

1. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Zet het papier vast door de rand van de springvorm eromheen te klemmen. Knip papier dat buiten de vorm uitsteekt, af.
2. Doe de koekjes in een stevig plasticzakje en sla ze aan gort met een deegroller tot het kleine kruimeltjes zijn (vind ik altijd heel leuk om te doen!).
3. Meng in een kom de koekkruimels met de boter goed door elkaar. Verdeel het koekmengsel over de bodem van de springvorm en druk goed aan, bijvoorbeeld met een spatel. Laat de bodem 30 minuten opstijven in de koelkast.
4. Week 5 blaadjes gelatine 5 minuten in een kom met koud water. Pureer met een staafmixer het mangovruchtvlees tot een gladde puree.
5. Rasp boven een grote kom de schil van een halve limoen. Pers de limoen uit boven een steelpan, verhit het sap en haal de pan van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en los ze een voor een op in het warme sap. Laat iets afkoelen.
6. Voeg de suiker, mascarpone, Griekse yoghurt en de helft van de mangopuree toe aan de limoenrasp in de grote kom. Klop alles tot een glad geheel met een handmixer. Voeg op het laatst al roerend het limoensap toe. Schenkt het mascarpone-mangomengsel in de taartvorm en laat minimaal 1 uur in de koelkast opstijven.
7. Week (na minimaal 1 uur) de resterende gelatineblaadjes 5 minuten in een kom met koud water. Verwarm 4 eetlepels mangopuree in een pannetje en haal van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en los ze een voor een op in de warme puree. Laat iets afkoelen. Roer de warme puree door de rest van de puree en giet deze over de opgesteven mascarpone-mangovulling in de taartvorm. Laat de taart nog eens 2 uur opstijven.
8. Snijd met een scherp mesje langs de rand van de vorm en verwijder voorzichtig de ring van de springvorm. Bestrooi de taart met de kokosflakes en grof gescheurde blaadjes munt.

! Even opletten
Als je voor iemand die coeliakie heeft dit taartje maakt, let er dan goed op dat alles echt brandschoon is. Van de taartvorm tot het aanrecht, er mag geen kruimeltje gluten in de taart terechtkomen.

Dit is een gesponsord artikel en wat ik schrijf is mijn mening.