Deze frisse zomerse taart is een van mijn favorieten. Dat komt doordat er geen slagroom in zit wat ik veel te machtig vind. En hij ziet er natuurlijk ook geweldig uit!
Met dit recept doe ik mee aan Het Foodblog Event. Deze maand staat het thema zuivel centraal dankzij Marsepein.
Ingrediënten
¾ pak bastogne duo koekjes (met almond smaak)
50 g roomboter, gesmolten
375 g aardbeien
200 g witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
7½ blaadjes witte gelatine
½ citroen
250 g mascarpone
250 g Griekse yoghurt
springvorm (doorsnede 20 cm)
Bereiden
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Verkruimel de bastognekoekjes en meng de gesmolten boter erdoor. Verdeel dit mengsel over de bodem van de taartvorm en druk goed aan. Laat in koelkast minstens 30 min. opstijven.
Intussen in steelpan de aardbeien met 50 g basterdsuiker, de vanillesuiker en scheutje water/crème de casis verwarmen. Op laag vuur 10 min. zachtjes laten koken. Door zeef wrijven om de pitjes eruit te halen en puree laten afkoelen.
6 blaadjes gelatine 5 min. in koud water weken. Citroen schoonboenen, helft van de schil fijnraspen en halve vrucht uitpersen. In pannetje het citroensap verwarmen (niet laten koken), van vuur afhalen en uitgeknepen gelatine op laten lossen. Iets laten afkoelen.
In kom mascarpone en yoghurt met rest van suiker tot gladde massa kloppen. Gelatine en citroenrasp goed erdoor roeren. Helft van de fruitpuree bij mascarponemengsel schenken en met spatel enkele slagen omscheppen. Mengsel voorzichtig over taartbodem schenken en taart in de koelkast zetten. Na half uur 1.5 blaadjes gelatine in koud water weken. Beetje vruchtenpuree verwarmen en hierin de gelatine oplossen. Dit door de rest van de vruchtenpuree mengen. Alles op de taart gieten en minstens 3 uur laten opstijven.
Snijd de rand van de taart los met scherp warm mes en verwijder daarna de springvorm. Decoreer de taart bijvoorbeeld met rood fruit en beetje poedersuiker.
In plaats van aardbeien kan je ook ander fruit gebruiken zoals frambozen of zwarte bessen. Dit kan prima diepvriesfruit zijn, dat is goedkoper en maakt voor de puree niets uit. Let wel op dat het niet al gezoet fruit is. Als dat wel zo is hoef je er minder suiker doorheen te doen.
De taart kan je makkelijk een dag van te voren maken, hij blijft heerlijk. Als je ‘m nog verder van te voren maakt kan het zijn dat de koekbodem zacht wordt. Je zou deze, voordat je de mascarponevulling erop giet, nog even extra kunnen kwasten met wat gesmolten boter. Dat zorgt ervoor dat het vocht minder snel in de koekjes trekt.
Wouw, wat ziet je taart er prachtig uit!
Deze ga ik ook eens maken.
Hi Caroline, laat je weten hoe de taart is geworden als je 'm hebt gemaakt? Ben benieuwd! Groetjes Philippine.
Hey Philippine! Super leuke blog! Kwam m tegen via de foodblogevent zuivel ronde. Ga je blog zeker in de gaten houden…. wat vindt jij het leukst om te koken??
en deze taart ga ik ook maken…mmmmmm
x
stephanie
Ziet er jammie uit. Echt iets voor de lente-zomer!
Ik heb de taart dit weekend gemaakt en mijn man vond dit de heerlijkste taart die hij in jaren heeft gegeten. De taart was dan ook binnen in een mum van tijd op. Buiten het feit dat het de taart erg lekker, luchtig en fris is, is het ook erg mooi om te zien met de laagjes.
Ga zeker je blog in de gaten houden en in de toekomst meer recepten van je uitproberen.
Hi Jessica,
Wat onwijs leuk om te horen dat de taart een succes was! Misschien had je het berichtje Zomerse bruidstaart ook gelezen, daar heb ik de taart gemaakt met verschillende soorten vruchten. Dus mocht je 'm nog eens maken, dan is dat misschien een leuke variatie.
Heel veel kookplezier!
Groetjes,Philippine
wauw deze ziet er zo heerlijk uit!
Ik heb deze heerlijke taart al 2 keer gemaakt, een groot succes. Ik heb hem ook een keer als kleine gebakjes gemaakt in een muffinvorm. Een hele klus, maar het resultaat zag er wel erg leuk uit.
Bedankt voor dit superrecept!
Sandra
Ik heb deze taart al verschillende keren gemaakt, elke keer met ander fruit van het seizoen. Elke keer als ik deze taart vrienden voor zet, willen ze direct het recept of krijg ik de vraag hem nog eens te maken voor een aan komend feest. Het is echt heerlijk en niet moeilijk te maken en je kan er nog iets van jezelf aan toevoegen. Succes verzekerd dus!!
Beste Marjan, Wat een onwijs leuke reactie op mijn recept. Bedankt! En wat lekker ook dat je fijn aan het experimenteren bent met verschillende soorten fruit, want dat kan inderdaad heel makkelijk. Veel plezier met het serveren op de feestjes! Groeten, Philippine
Het is inmiddels de 5e of 6e keer dat ik deze taart maak. Het is ziet er indrukwekkend en mooi uit maar niet onbelangrijk het smaakt verslavend heerlijk. Mijn dochter noemt het een prinsessetaart (ach en dat is het ook wel een beetje als ik het met aardbeien en frambozen maak).
Beste Jessica, wat onwijs leuk om te horen dat je de taart al zo vaak hebt gemaakt! En dat je dochter ‘m een prinsessentaart noemt vind ik een groot compliment. Heel leuk dat je dat schrijft. Nou, geniet van het recept! Groetjes, Philippine
Hallo Philippine,
Wat ziet deze taart er overheerlijk uit!!! Ik wil deze taart ook gaan maken en heb nog twee vraagjes: Heb je de zijkant van de springveren ingevet of er iets anders mee gedaan? Of is dat niet nodig en blijft de mascarpone niet plakken?
Kun je de taart eventueel ook op laten stijven in de vriezer? (Dit om ervoor te zorgen dat de rode gelei er net zo mooi en strak erop komt als bij jou)
Groetjes
Hi Maartje, Je kan de vorm licht invetten met een beetje neutrale olie zoals zonnebloemolie. Dan laat de taart nog iets makkelijker los van de vorm, net zoals bij een bavariospudding. Als je de taart eruit wilt halen helpt een warme theedoek ook om die er even om te doen. Zo smelt de gelatine iets en laat ie makkelijk los. Altijd handig om met de botte van van een mesje even de taart te begeleiden.
Ik zou minder snel de taart in de vriezer op laten stijven. Het kan natuurlijk wel hoor maar dan duurt het ook weer even om ‘m te laten ontdooien. Dat hele gladde gaat je met een beetje geduld ook makkelijk lukken. Veel succes ermee en als je nog vragen hebt laat maar weten. Groetjes, Philippine
Oh met springveren bedoel ik natuurlijk springvorm (heel fijn, zo’n autocorrectie 😉 )
Bedankt voor de tips, ik heb de taart gemaakt en hij zag er precies hetzelfde uit. De taart viel bij iedereen enorm in de smaak!
Hi Maartje, wat leuk om te horen dat de taart een groot succes was en dat ie goed gelukt is. Groetjes, Philippine
[…] dichterbij. Een idee wat voor taart we gingen maken wisten we al vrij snel: mijn heerlijke, zomerse aarbeienmascarponetaart, en dan met allemaal verschillende soorten fruit zodat de kleuren mooi zouden oplopen. Super plan, […]
[…] zomerse taart is een variant op de aardbeienmascarponetaart die ik een jaartje geleden op mijn blog heb geplaatst. Door de limoen is de taart ook echt heerlijk […]
[…] voor de bodem in mijn taart. Normaal zou ik bastognekoeken gebruiken zoals in mijn recept voor aardbeien-mascarponetaart, maar nu heb ik ze vervangen door deze glutenvrije koekjes. De koekjes zijn wel een tikkie droger […]
[…] leuke aan deze taart vind ik dat mijn moeder een variatie heeft gemaakt op mijn recept van de aardbeien-mascarponetaart. Dat is echt een knaller op mijn blog en een van de favo taarten van mijn mama. En dus maakt ze […]
[…] voor de bodem in mijn taart. Normaal zou ik bastognekoeken gebruiken zoals in mijn recept voor aardbeien-mascarponetaart, maar nu heb ik ze vervangen door deze glutenvrije koekjes. De koekjes zijn wel een tikkie droger […]
Ik heb deze taart gisteren voor de eerste keer gemaakt en het was een groot succes. Heerlijk verfrissend, heel luchtig en lekker. Er schoot niets meer van over. Helemaal niet moeilijk te maken en ze oogt ook heel mooi. Dit is een blijvertje, zeker weten!
Bedankt voor dit heerlijke recept! Ik ga de zomerse limoenmascarponetaart ook uitproberen en op zoek naar nog meer recepten van je.
Groetjes,
Rita
Hi Rita, wat leuk om te horen dat de taart zo’n succes was en vast een blijvertje wordt. Heel veel bakplezier en hoop dat je lekkere inspiratie op mijn site vindt. Groetjes, Philippine