De vakantie zit er bijna weer op en dus voor mij het perfecte moment om weer na te denken wat ik voor lekkere lunchtrommels ik mee ga geven naar school. Afgelopen jaar was het eerste jaar dat ik eten mee naar school ging geven, en toegegeven, ik koos regelmatig makkelijk voor een boterham terwijl er zoveel andere dingen te bedenken zijn die naast enorm lekker ook nog eens gezond zijn. Want niets fijner om eten mee te geven wat niet alleen in de smaak valt maar ook echt voedzaam is. Zo heeft mijn zoontje de hele dag energie (Oh, wacht, dat heeft ie altijd wel, meneer stuiterbal. Maar je snapt wat ik bedoel. Een lijfje met een goed gevuld buikje is blijer of zoiets).

Makkelijk en snel

Hoe leuk ik het ook vind om met eten bezig te zijn, in de hectiek van de ochtend wil ik daar niet teveel over nadenken of enorm vroeg voor opstaan. Mijn truck is dat de lunch makkelijk en snel te bereiden moet zijn maar wel inspirerend. Daarbij maak ik graag gebruik van leftovers van de avond ervoor of iets wat nauwelijks bereiding nodig heeft. Zo maak ik het mijzelf extra gemakkelijk.

Groente

Aan het einde van een lange (school)dag is de zin van de kleine man om veel groente te eten niet altijd even groot. Mijn oplossing: over de hele dag groente aanbieden. En dus gaat er bij het 10-uurtje en/of in de lunchtrommel ook wat paprika, wortel, tomaat etc. Zo eet mijn zoontje makkelijk genoeg groente per dag.

Lekker snoepen

En ja, af en toe wat lekker snoeperigs en speciaals in de trommel hoort er wat mij betreft ook bij, zeker op speciale dagen. Voor de eerste schooldag gaat er hier in de lunchtrommel dan ook de wrap met banaan met chocopasta. Nu wil je niet dat die naar plakjes komkommer gaat smaken en dus ben ik een enorme voorstander van lunchtrommels met vakjes. En het liefste die ook echt goed dicht blijven zitten en dus niet gaat lekken. Check lunchtrommels van Lock & Lock, echt ideaal! Ze zijn nu zelfs met korting te koop. En om ze op te vrolijken krijg je er nu ook nog gratis stickers bij, hoe leuk!

Hier mijn inspiratie voor 4 lekker gevulde trommeltjes:


Hartig 
10-uurtje

Een lekkere hummus die je zelf maakt waarbij je in reepjes gesneden komkommer, wortel, gele paprikastengels, broodstengels of gekookte sperziebonen mee geeft om lekker te dippen.
Toch iets minder tijd? Een goede kant en klare hummus is dan ideaal als vervanger.

Hummus
Voor 4 personen

– 1 blik kikkererwten
– 1 citroen, goed schoongeboend
– 1teentjeknoflook, uitgeperst
– snufje komijn
– 75g tahin (sesampasta)
– 2-3el extra vierge olijfolie
– om te dippen: reepjes komkommer, wortel, paprika, rettich, bloemkool, radijs, broodstengels etc.
Extra nodig: fijne rasp

  1. Spoel de kikkererwten af met koud water en laat ze goed uitlekken.
  2. Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp en pers het sap uit een halve citroen.
  3. Pureer de kikkererwten met de geraspte citroen, het citroensap, de knoflook, de komijn, de tahin en de olijfolie met een staafmixer of in eenkeukenmachine tot een egale puree. Voeg eventueel wat water toe als de humus te dik is. Breng op smaak met peper en zout.

Tip: bewaar de hummus afgesloten in de koelkast, dan is deze zeker een week houdbaar. Extra tip: voeg een snufje chili of ras el Hanout toe voor een pittige variant of wat paprikapoeder voor een milde variant.

Hollands lunchfeestje

Kinderen houden er enorm van om zelf te mogen kiezen. Door allemaal lekkers mee te geven kunnen ze zelf bedenken wat ze als eerste willen eten en wat als laatste. En fijn, er zit fruit en groente bij, zoet en hartig. Lekker gevarieerd en het ziet er ook nog eens vrolijk uit!

Hartige eimuffins
Voor 6 stuks

– 5 eieren
– 120 g fijngesneden groenten zoals paprika, bloemkool, tomaat, mais, doperwten
– 50 g hamblokjes
– 50 g geraspte kaas
– zonnebloemolie om in te vetten
Extra nodig: muffinvorm

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Klop de eieren los en meng er de groenten, ham en kaas doorheen. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Vet de muffinvorm in met een beetje olie. Verdeel het eimengsel over de muffinvormpjes tot ze voor driekwart vol zitten. Bak de eimuffins 15 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin en gaar zijn.
  4. Laat de muffins wat afkoelen en haal uit het blik. Mochten ze nog een beetje vast zitten, ga met een lepe langs de rand en schep ze eruit.

Tip: Voor extra smaak kun je een beetje verse kruiden er doorheen doen zoals peterselie of bieslook of wat paprikapoeder of kerrie. Lekker!
Bewaar de muffins in een afgesloten bakje in de koelkast, dan blijven ze nog 2 dagen goed.
Je kunt de muffins perfect vullen met allemaal restjes groenten die je in huis hebt. Denk ook eens aan stukjes zalm of kip erdoor in plaats van ham.

Snijd voor komkommersandwiches plakjes komkommer. Besmeer de helft van de plakjes met pindakaas, (vegetarische) smeerworst en smeerkaas. Dek af met de overige plakjes komkommer.

Besmeer poffertjes met jam en ricotta of mascarpone en prik op een stokje. Houd je kind meer van hartig? Ook lekker met plakjes kaas en worst ertussen.

Als zoete en frisse vulling meng je druivenen aardbeien. 

Hasta la pasta

Pasta is bij ons thuis enorm favoriet en kan letterlijk de hele dag gegeten worden. Dus een lekkere pastasalade is een feest om in de lunchtrommel te vinden. Je kunt ‘m natuurlijk de avond ervoor maken maar ook in de ochtend is ie binnen no time klaar. Gebruik een restje pasta van de avond ervoor en meng er de rest doorheen.

Pastasalade met tonijn
Voor 4 personen

– 200 g (volkoren) strikjespasta
– 100 g (diepvries) doperwten
– 60 g semi zongedroogde tomaatjes, in stukjes
– 1 blikje tonijn, uitgelekt
– 2 el crème fraîche

  1. Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing. Voeg de laatste 2 minuten de doperwten toe. Giet af, spoel met koud water en giet weer af.
  2. Meng door de pasta de zongedroogde tomaat, tonijn en de crème fraîche. Breng op smaak met peper en zout.

Tip: Liever nog wat meer groente erdoor? Meng er kleine blokjes courgette en wat gescheurde spinazie door de salade. Lekker met nog wat geroosterde pijnboompitjes erover.
Vries restjes pasta in. Giet er wat kokend water over om te laten ontdooien en maak er de salade mee.

Geef er gekleurde tomaatjesen in puntjes gesneden meloenbij. Lust je kind rauwe ham? Heerlijk om de meloen mee te omwikkelen.

Vleugje Mexico in je lunchtrommel

Een Mexicaans feestje in je lunchtrommel, caramba! Lekker maischippies en groenten dippen in de snel gemaakte guacamole en als toetje een wrap met zoet beleg. Ook heerlijk op warme dagen want dan is wat extra zout van de nacho’s erg fijn. Dit is nog eens een lunch waar je de dag goed mee doorkomt en helemaal vrolijk van wordt.

Guacamole
Dip voor 2 personen

– 1-2 rijpe avocado’s
– 1 el limoensap
– ½ bosuitje, fijngesneden

  1. Snijd de avocado’s in de lengte doormidden, verwijder de pit en schep het vruchtvlees over in een kom.
  2. Prak de avocado’s fijn, meng er het limoensap en de bosui doorheen en breng op smaak met peper en zout.

Tip: Voor een beetje pit voeg een klein snufje cayennepeper, sambal of sweet chilisaus erdoor. Voor de kleur is een snufje paprikapoeder erop ook leuk.

Geef erbij een handje nacho chips. Kies voor de nacho’s de meest pure variant, gemaakt van alleen mais en zonder extra smaakje. Vul de andere bakjes met wat rauwkost zoals babymais, rode paprika en kort gekookte broccoli en (meergranen) wrap besmeerd met chocopasta, banaan erop en rollen maar.

Lekkere dorstlessers

In zo’n leuke drinkfles van Lock & Lock (ook nu in de aanbieding) is alles lekker! Ze sluiten super goed kan ik uit ervaring zeggen. We hebben zo’n fles al een jaar intensief in gebruik en nooit een natte tas gehad. En fijn, de flessen kunnen gewoon in de vaatwasser en zijn BPA vrij.
Wat betreft de vulling is water hier de all time favourite voor mee naar school. Ideaal want als het op is vult mijn zoontje zijn beker bij de kraan nog even bij. En wat handig is voor als je smaakjeswater maakt, de beker is voorzien van een klein filtertje zodat het makkelijk drinkt en de stukjes fruit of groenten netjes in de fles blijven.
Onderstaande lekkere drankjes doen het ook heel goed naar school voor de afwisseling.

Zelfgemaakte fristi

Voor 500 ml
– 150 g (bevroren) frambozen en aardbeien
– 350 ml melk
– 2 grote el Turkse yoghurt
– 1½ el agavesiroop

Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot een heerlijke roze fristi. Voeg een ijsklontje toe in de beker om ‘m lekker lang koel te houden.
Tip: kijk hier voor het recept om zelf Taksi te maken.

Zelfgemaakte amandel chocolademelk

Voor 500 ml
– 4 tl cacao
– 4 tl honing
– 350 ml amandelmelk (liefst ongezoet)

Meng de cacao en honing met een scheutje water. Roer tot het goed gemengd is.
Voeg de amandelmelk toe, roer door en vul aan met 150 ml water. Amandelmelk is namelijk best zwaar, zeker samen met cacao. Lekker dus om wat water toe te voegen.

Verder fijn om mee naar school te geven: versgeperst sinaasappelsap, water met munt en frambozen of water met limoen met komkommer.

Heel veel plezier met lekkere lunchtrommels maken en succes allemaal met weer in het ritme komen.