De zomer is nog in volle gang en dus geniet ik regelmatig van een lekkere BBQ. Omdat ik ervan houd om in thema’s te koken deel ik vandaag mijn 6 favoriete Italiaanse BBQ gerechten want oh boy wat is dat een lekker thema. Eentje waar je alle kanten mee kunt en je etentje mega kleurrijk en gevarieerd van wordt. Perfect dus voor als je een gezellige avond met vrienden ervan wilt maken want voor ieder wat wils want ik heb gerechtjes bedacht met vis, vlees en vega. Een prachtig bord vol!

En ja, deel gewoon deze blog en vraag of iedereen een gerecht voor zijn rekening neemt, lekker makkelijk. En handig, de gerechten zijn ideaal voor te bereiden zodat je tijdens de BBQ vooral kunt genieten van het smaakvolle eten en elkaars gezelschap. Buon appetito!

Lees ook mijn 7 tips voor het voorbereiden van een geslaagde BBQ.

Lamsrack met rozemarijnrub

Klassieke combi natuurlijk, lam en rozemarijn. Mocht je nog wat van de rub over hebben dan kun je die heerlijk ook bij kip of rundvlees gebruiken.

BBQ-gerecht voor 4 personen
– 1 el gedroogde rozemarijn
– 1 el gedroogde tijm
– 1 el bruine basterdsuiker
– 1 tl knoflookpoeder
– 1 el grof zeezout
– 3-4 el olijfolie
– 8 lamsracks

 1. Meng voor de rub de rozemarijn, tijm, basterdsuiker, knoflookpoeder en zeezout in een kom.
 2. Besmeer de lamsrack met de olijfolie aan beide zijden en bestrooi rijkelijk met de rub. Zorg dat het goed is verdeeld over het vlees. Laat het vlees minimaal 2 uur, afgedekt, marineren in de koelkast.
 3. Grill de lamsrack 2-3 minuten per kant op de BBQ, afhankelijk van de dikte. Het vlees mag aan de binnenkant nog een beetje rosé zijn.

Tip: Nog wat rub over? Bewaar afgesloten in een klein bakje. Ook heel lekker bij rundvlees of kip.

Hele dorade met verse kruiden

Een hele vis op de BBQ ziet er altijd best spectaculair uit. Het is niet moeilijk alleen wel handig om een goede visklem te gebruiken. Want een half gegaarde vis zonder die ultieme BBQ tool omdraaien op een rooster is niet het meest makkelijke kan ik uit ervaring spreken. Dus, koop zo’n klem en gebruik ‘m niet alleen voor dorade maar ook voor forel, poon, kleine zeebaars etc.

BBQ-gerecht voor 4 personen
– 1 hele dorade, vraag de visboer deze schoon te maken en te ontschubben
– 3 el olijfolie
– 2 tenen knoflook
– ½ citroen
– 2 takjes verse oregano
– 2 takjes verse rozemarijn
– peper en zout
Extra nodig: visklem

 1. Snijd de flanken van de vis een paar keer in. Dit is voor een betere en gelijkmatige garing straks op de BBQ. Bestrijk de dorade en ook de buikholte in met een dun laagje olijfolie en bestrooi met zout en peper.
 2. Snijd de knoflook in dunne plakjes en steek er een paar in de insnedes op de flanken en verdeel over de buikholte. Snijd de citroen in dunne plakken en leg wat in de buikholte samen met de kruiden, en ook wat op de vis. Laat de vis, afgedekt, minimaal 1 uur marineren in de koelkast.
 3. Leg de dorade in een visklem en grill de vis zo’n 7 minuten per kant op de BBQ, afhankelijk van de dikte.

Salade met nectarine en prosciutto 

Ok, ik geef het meteen toe, deze briljante combi van smaken heb ik geleerd van Jamie Oliver. Hij mengt alles tot een salade maar mijn versie op een stokje is super leuk om het er net even anders uit te laten zien. Of om alleen het lekkers van het stokje te happen. Beetje van mijzelf en Jamie dus.

Bijgerecht voor 4 personen
– 75 g rucola
– 75 g prosciutto die Parma (Italiaanse rauwe ham)
– 130 g mozzarella mini
– 2 nectarines
– 3 takjes munt, alleen de blaadjes
– 2 el citroensap
– 4 el olijfolie
– peper en zout
Extra nodig: cocktailprikkers

 1. Snijd de nectarines in 8-10 partjes. Halveer de plakken prosciutto en wikkel om ieder partje nectarine een stukje ham.
 2. Prik als eerste een bolletje mozzarella op een prikker, daarna een blaadje munt en als laatste de omwikkelde nectarine.
 3. Verdeel op een groot bord de rucola. Maak een dressing van het citroensap en de olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Meng de dressing door de rucola. Verdeel als laatste de prikkers over de salade.

Pittige garnalen met citroen

Deze garnalen brengen mij meteen terug in vakantiesferen. Ik at ze niet in Italië maar in Kroatië op een klein eilandje. Omdat de Italianen lange tijd heersten over het land vind je in de Kroatische keuken heel veel Italiaanse invloeden en gerechten. Dus deze mocht van mij wel onder het kopje Italiaanse BBQ gerechten meedoen.

BBQ-gerecht voor 4 personen
– 1 rode chilipeper
– 1 citroen
– 1 teen knoflook
– 12 grote garnalen
– 2 el olijfolie
– peper en zout
Extra nodig: satéprikkers

 1. Snijd de rode chilipeper in dunne ringen tot je bij de zaadjes komt. Snijd nu de peper in de lengte doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd de rest van het vruchtvlees in dunne halve maantjes. Snijd de citroen in dunne partjes en pers de knoflook uit.
 2. Meng voor de marinade de rode peper en knoflook met de olijfolie, en breng op smaak met peper en zout.
 3. Rijg 3 garnalen steeds met een partje citroen ertussen op een satéprikker. Besmeer de garnalen met de marinade. Herhaal dit met de overige garnalen en laat minimaal 2 uur, afgedekt, marineren in de koelkast.
 4. Grill de garnalen 1-2 minuten per kant op de BBQ, afhankelijk van de grootte. Garnalen die roze van kleur zijn wanneer je ze koopt zijn voorgekookt en hoeven minder lang op de BBQ dan grijze, ongekookte garnalen. Lekker met een wat fijngehakte peterselie erbij.

Kruidenboter met pesto

Kruidenboter en BBQ is een gouden huwelijk. En dit is net even een anders door de pesto en tomaatjes. Ik weet zeker, dit ga je vaker maken!

Bijgerecht voor 4 personen
– 100 g gezouten boter
– 1½ tl pesto
– 40 g semi zongedroogde tomaatjes
– peper en zout

 1. Laat de boter op kamertemperatuur komen. Snijd ondertussen de tomaatjes in kleine stukjes.
 2. Meng de tomaat en pesto met een vork door de boter. Breng verder op smaak met peper en zout.

Bruscetta met tomaat en aardbei

Enorm klassiek maar oh zo lekker. Helemaal van de BBQ! Even kort de broodjes roosteren en klaar ben je. En de combi van tomaat met aardbei maakt het net even anders en spannend.

Voor- of bijgerecht voor 4 personen
– 3 tomaten
– 150 g aardbeien
– 3 el olijfolie
– ½ teen knoflook
– klein handje verse basilicum
– 1 ciabatta
– peper en zout

 1. Halveer de tomaten en verwijder het kroontje en de zaadlijsten. Verwijder de kroontjes van de aardbeien. Snijd de tomaten en de aardbeien in gelijke kleine stukjes. Pers de knoflook en scheur de basilicum fijn.
 2. Meng in een kom de tomaten, aardbeien, knoflook, basilicum met de olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Laat een uur marineren zodat de smaken goed mengen.
 3. Snijd de ciabatta in plakjes en rooster het brood aan beide kanten op de BBQ. Schep er wat van het tomatenmengsel op en serveer direct.

En verder lekker voor bij de BBQ

– Verschillende kleuren paprika in grove repen om te grillen op de BBQ
– Plakjes courgette om te grillen op de BBQ
– Italiaanse worst in dunne plakjes
– Olijven
– Cherrytomaatjes