Ieder pondje gaat door het mondje. Dat is de wijsheid die mijn moeder altijd zegt. Alles wat aan mijn billen plakt en mijn buik bedekt met een zacht laagje komt door wat er in mijn mond is gegaan. En wat heb ik ervan genoten!

9 kilo eraf in 3 weken

Een stabiel gewicht vond ik altijd een goed teken. Dan ben je in balans met wat je eet en hoeveel je beweegt (en ik dus niet hoef te sporten!). 11 jaar geleden ging ik op reis naar Indonesië en Maleisië met 2 vriendinnen. Dit was er een soort keerpunt in mijn stabiele gewicht. Ik woog al een paar jaar zo’n 69 kilo maar tijdens die vakantie veranderde dat drastisch, ik viel tijdens die reis van 3 weken maar liefst 9 kilo af!
We waren enorm actief en leefden voornamelijk op chips, koekjes en fastfood omdat we veel onderweg waren en mijn vriendinnen het lokale eten niet zo vertrouwden vanwege mogelijke ziektes (lees hier een leuke blog erover). Op zich hadden we geen last van onze buik tijdens de reis tot 1 moment, toen we steak aten in een groot chique westers hotel. We hadden die dag alleen op koekjes geleefd omdat we hals over kop een private tour hadden geregeld naar oerang oetangs in de jungle bij Medan. We waren  uitgehongerd. De verleiding van heerlijk medium gebakken steak konden we niet weerstaan en inderdaad, rood vlees kan je echt beter niet in die landen eten en dus kregen we flinke last van onze buik. Dat hielp ook bij de afvalrace.
Na die vakantie kwam ik weer wat aan en zat daarna met mijn gewicht heel stabiel op 65 kilo. Niks aan het handje, ging allemaal prima. Ik was weer op en top in balans.

Enige dieet wat ik ooit heb gevolg

Een paar jaar daarna kwam mijn moeder met het south beach dieet aanzetten. Zij is nooit van diëten en veel meer van vers, met mate en weinig vlees dus toen ze daar enthousiast over was dacht ik, nou dan moet ik dat ook maar eens proberen. En jep, ik viel lekker snel af en zat op 60 kilo. Dat hield ik alleen niet enorm lang vol en kwam na verloop van tijd weer netjes op mijn 65 kilo uit. Mijn ideale gewicht vond ik zelf. Makkelijk vol te houden en ik zat heerlijk in mijn vel zonder er ook maar een beetje moeite voor te hoeven doen (of te sporten!). Weer een ideale balans dus.

Zwangerschapskilo’s

In de eerste periode van mijn zwangerschap, 4 jaar geleden, volgde ik mijn impulsieve trek en at ik regelmatig kaasbroodjes en paprikachips en daardoor kreeg ik al snel een mooi buikje, en billen. Mijn absolute dieptepunt qua slecht eten als zwangere lees je hier.
Na een pittige periode rond de 25ste week met ziekenhuisopnames en waar ik niks binnen hield kwam ik daarna op een wat gezondere persoonlijke groeicurve uit en ging alles top. Ik was in totaal geloof ik 14 kilo aangekomen. Niks raars aan.
Na de bevalling paste ik al vrij snel in mijn oude spijkerbroek, dat vond ik wel lekker, maar wat betreft de kilo’s bleef ik een beetje rond de 67-68 hangen. Omdat spieren nou eenmaal zwaarder zijn dan vetjes vond ik dat geheel logisch want man, de hele dag een kindje tillen, daar krijg je echt spieren van! En ook hier bleef ik heerlijk stabiel dus blijkbaar was dit mijn nieuwe ideale gewicht. Dit verkondigde ik ook vol overgave aan Jelmer de Boer (de grootste en breedste sportieve dude die ik ken) We waren met een groepje op culinaire persreis en zaten tijdens de vlucht naast elkaar. Jelmer liet mij compleet in mijn waarde over mijn balans theorie zonder te hoeven sporten en vond het mooi dat ik daar zo in geloofde. Jelmer is lief. Die zei geen moment dat er best een vetje vanaf zou kunnen. De schat.

80% procent

Tijdens de sabbatical vorig jaar merkte ik toch wat meer bil en buik op dan ik gewend was. Ik zat niet helemaal top in mijn vel zeg maar en dat had niet alleen met mijn postuur te maken, ook op andere vlakken rommelde het. Om mijn lijf aan te pakken ben ik gaan sporten. Tijdens het 8 weeks 2 fabulous programma van The Bootcamp Club vertelde de trainer dat maar liefst 80% van je gewicht te maken heeft met je eetpatroon. TACHTIG procent!! Ik vond het bizar. Stond ik daar met mijn goede bedoelingen om met sporten eens flink aan de slag te gaan. Blijkt die waarheid van mijn moeder te kloppen als een bus; ieder pondje gaat door het mondje. Shit, want ik heb een enorme liefde voor lekkers!

Lekkere hoop

Gelukkig kan lekker ook op een verantwoorde manier, zoals deze venkelsalade met gegrilde kip. Dus er is nog hoop. Heel smaakvol eten maar dan wel net even met iets meer groente, minder koolhydraten en wat meer eiwitten. Kom maar door nu met die 80%, nu wordt het een eitje. De lichte anijssmaak van de venkel past namelijk heel goed bij het zoetige van de sinaasappel. Omdat je een hele kipfilet gebruikt in deze salade vult hij ook nog eens goed. Kat in het bakkie zeg maar. Of strak in het pakkie.

venkelsalade met gegrilde kip

Venkelsalade met gegrilde kip en sinaasappel

Lunch voor 1 persoon
– 1 kipfilet
– ½ venkel
– 1 sinaasappel
– handje spinazie
– ½ tl witte balsamico-azijn
– mespunt mosterd
– 1 tl olijfolie
– peper en zout
– 1 el tuinkers

  1. Verhit een grillpan. Snijd de haas van de kipfilet iets open zodat als je deze uitklapt, je een plattere kipfilet hebt. Grill de kipfilet 5 minuten per kant op middelhoog vuur, tot deze gaar is en mooie bruine streepjes heeft. Laat in aluminiumfolie rusten.
  1. Snijd eventueel loof van de venkel en bewaar apart. Snijd de rest van de venkel in heel dunne plakjes, dit gaat super met een mandoline.
  1. Halveer de sinaasappel. Snijd van één helft de schil, inclusief het wit, en snijd het vruchtvlees in dunne plakjes.
  1. Pers uit de andere helft van de sinaasappel 1 el sinaasappelsap en meng dit voor de dressing met de azijn, mosterd en olijfolie in een kommetje. Breng op smaak met peper en zout.
  1. Verdeel de venkel, spinazie en sinaasappelplakjes over een bord. Snijd de kipfilet in dunne plakjes en leg erop. Besprenkel de venkelsalade met de dressing en garneer met de tuinkers en eventueel met het achtergehouden loof van de venkel.

Tip

Mocht je deze venkelsalade mee naar je werk willen nemen, bewaar de dressing dan apart zodat je deze op het laatst over de salade kan doen. En mocht je het helemaal makkelijk willen maken, koop dan een gerookte kipfilet, dan hoef je de kip zelf niet eerst te grillen.

Deze salade iets meer body geven zodat je ‘m als maaltijdsalade kunt eten? Bak wat krieltjes 20-25 minuten op middellaagvuur in weinig olie in een afgedekte koekenpan. Laat iets afkoelen en meng door de salade.