Vind jij lunchen met een salade ook erg lekker? Ik ook! Dit keer had ik bedacht om een salade te maken met rosbief alleen qua uitvoering was ik een beetje aan het twijfelen. Ik dacht al snel aan de plakjes als carpaccio op het bord te leggen, of in roosjes in de salade. Beide leken mij niet echt ideaal eten en toen bedacht ik om mijn salade net even anders te maken: slabootjes! Van die kleine stronkjes romaine sla kan je prachtige blaadjes halen. Die zijn ideaal om te vullen met allemaal lekkers. En het grote voordeel van die slabootjes, je eet ze zo uit het handje, alsof het een wrap is. Een slawrap dan zeg maar.

Lekkere smaken

De combi van rosbief, oude kaas en avocado is enorm lekker. Er hoeft trouwens niet veel kaas over, gewoon beetje verkruimelen want zo heb je al snel genoeg voor een zoute smaak die heel goed bij de rosbief en avocado past, zonder dat ie overheerst. Net zoals een beetje Parmezaanse kaas bij een klassieke carpaccio zeg maar.

Salsa verde

Om het geheel een extra boost te geven maakte ik in plaats van een dressing een grove salsa verde erbij. Dat is een groen mengsel van kruiden die samen met een paar basic ingrediënten een heerlijke koude saus vormt. Ideaal bij gegrilde kip en een lekkere witvis maar dus ook heel smaakvol als dressing voor een salade. In Italië doen ze er graag basilicum door en in Argentinie pittige pepers, dan  noemen ze het een chimichurrie. Ik maakte mijn eigen versie met wat koriander voor een exotisch tintje.

Slabootjes met rosbief en salsa verde

Lichte lunch voor 2 personen
– 2 babykropjes romaine sla
– 200 g dungesneden rosbief
– 1 avocado
– 1 plak oude kaas

Voor de salsa verde
– 1 handje bladpeterselie
– 1 handje koriander
– 2 ansjovisfilets
– 2 tl kappertjes
– kneepje citroensap
– 1 el olijfolie
– 1/3 teentje knoflook

  1. Begin met de salsa verde te maken. Hak de peterselie en koriander fijn en hak vervolgens ook de ansjovis en kappertjes klein. Doe alles in een kommetje, knijp er de knoflook boven uit (of hak ook fijn, kan ook prima) en meng er de rest van de ingrediënten door. Breng eventueel op smaak met nog wat peper. Zout is niet nodig omdat de ansjovis al lekker zout van zichzelf is.
  1. Haal de blaadjes van de kroppen, vooral de buitenste grote bladeren zijn perfect. Was en dep droog. Snijd de avocado in de lengte doormidden en draai in tegengestelde richting zodat de helften los laten. Verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in dunne plakken. Schep deze er met een lepel makkelijk uit.
  1. Verdeel de blaadjes over een grote schaal en leg in ieder blaadje een plakje rosbief, een plakje avocado en een schepje salsa verde. Verkruimel er de kaas overheen. Eet de slabootjes met een geroosterde zuurdesemboterham erbij.

op zoek naar meer slanke lunchrecepten? Kijk dan eens hier.