Lunchen met lekker veel groente is mijn nieuwe favoriet en deze broccolisalade met makreel voldoet daar helemaal aan. Ik merk namelijk dat ik veel minder een dip heb na de lunch als ik koolhydraten, bijvoorbeeld in de vorm van boterhammen, weg laat. Zo heb ik veel meer energie in de middag. En ook mooi meegenomen, ik eet nu echt veel meer groente. Die aanbevolen 200 gram per dag tik ik makkelijk al rond 12 uur aan.

Anders bereiden

Broccoli is een geweldige groente voor lunchsalades, helemaal als ik ‘m heel kort kook zodat hij heerlijk knapperig blijft. Of, zoals in deze broccolisalade met feta en granaatappelpitjes, eet ik ‘m zelfs gewoon rauw. Zo vind ik broccoli opeens heerlijk terwijl ik van een doorgekookte groene stronk totaal geen trek krijg. De truc: anders bereiden. En dat is met heel veel groente zo, door het anders te bereiden dan je gewend bent kan het opeens zo zijn dat iets waarvan je eerst dacht ‘Moah dat hoef ik niet’, nu opeens toch lekker blijkt. Met broccoli was het bij mij zelfs zo dat als ik in de groentewinkel was en er geen cel in mijn lichaam dacht, ‘Pak die broccoli’. En nu, door ‘m gewoon heel simpel anders te bereiden en met lekkere andere ingrediënten te combineren is het voor mij een groente geworden die ik steeds vaker weer in huis haal.

Tikkie Japans

De wasabidressing in deze salade is mega simpel om te maken en past perfect bij de wat vettige makreel doordat de wasabi licht pittig is. Samen met de zwarte sesam en de edamame boontjes doet deze salade mij een beetje Japans aan. Ik zou de salade dan ook zo met eetstokjes eten ware het niet dat ik die boontjes niet zo makkelijk te pakken krijg met stokjes. Maar anders… dan wist ik het wel!
Mocht je deze salade iets te licht vinden als avondmaaltijd, kook er dan wat soba noodles bij. Past perfect.

Broccolisalade met makreel en wasabidressing

Lunch of lichte maaltijd voor 1 persoon
– 200 g broccoliroosjes
– ¼ komkommer
– 2 el edamame (sojaboontjes)
– ½ gerookte makreel
– 1 tl zwarte sesamzaadjes

Voor de dressing
– 2 el biogarde of yoghurt
– 1 tl wasabi
– 1½ tl olijfolie
– 1 tl limoensap
– zout

  1. Kook de broccoli 2-3 minuten, giet af en spoel met koud water. Laat uitlekken.
  2. Snijd de komkommer in dunne schuine plakjes en dop als nodig de edamame. Verwijder eventuele graatjes en scheur de makreelfilet in chunks.
  3. Meng voor de dressing de ingrediënten en breng op smaak met zout. Peper is niet nodig want de wasabi is lekker pittig.
  4. Verdeel de broccoli, komkommer en edamame over het bord, leg daarop de makreel en druppel er wat dressing over. Bestrooi als laatste met het zwarte sesamzaad.

Tip

Voeg voor extra pit radijs in dunne plakjes toe.