Kleine dingen in de ochtend kunnen mij de rest van de dag vrolijk maken. Ons zoontje die in zijn eigen bedje liedjes aan het zingen is waar ik wakker van word, een roze lucht van de ochtendzon of een lekker ontbijtje. En deze citrussalade met pistache en kokosyoghurt is nou precies zo’n ontbijt waar ik een glimlach van op mijn gezicht krijg.

Niet alleen vind ik kokosyoghurt een enorme verwennerij om de dag mee te beginnen maar ook de vorm van de plakjes fruit; het lijken net bloemetjes door de manier van snijden en door de oranje, rode en roze tinten.  En dan de smaak van de citrusvruchten, de een iets bitterder en de andere wat frisser, dat, aangevuld met oranjebloesem, is ook meteen een feestje voor mijn smaakpapillen. Het wordt gerechtje krijgt daardoor een beetje een Arabisch tintje.
Als laatste de pistache. Dat is misschien wel mijn meest favoriete nootje. Ik zou bijna zeggen, de edelsteen onder de nootjes want dat paarse en groene vind ik er geweldig uit zien. Alles bij elkaar voor mij dus een geweldig ontbijtje waar ik de rest van de dag vrolijk van blijf.

Citrussalade met pistache en kokosyoghurt

Ontbijtje voor 2 personen
– 1 handsinaasappel
– 1 grapefruit
– 1 bloedsinaasappel
– 1 tl oranjebloesemwater
– 3 el agavesiroop
– 250 ml kokosyoghurt
– 3 el pistachenootjes

1. Boen de schil van de sinaasappel goed schoon. Rasp met een fijne rasp de helft van de schil van de sinaasappel. Meng de sinaasappelrasp door de kokosyoghurt.
2. Snijd de schil van de onder en bovenkant van de citrusvruchten plat af. Zet de citrusvruchten op een platte kant en volg de ronding van de vrucht van boven naar beneden met een scherp. Snijd zo de hele schil en het wit van de schil van de citrusvruchten. Snijd nu de vruchten in plakken van 1/2 cm.
3. Meng de plakken citrusfruit in een kom met 1 el agavesiroop en het oranjebloesemwater.
4. Hak de pistachenoten grof. Verdeel de kokosyoghurt over twee borden, leg er de plakken citrusfruit op en bestrooi met de pistachenoten. Druppel er de resterende agavesiroop overheen.

Mocht je oranjebloesemwater wat heftig op de vroege ochtend vinden, dan kan je dit prima vervangen door wat reepjes munt. Of helemaal weglaten. En geen agavesiroop in huis? Honing is ook heel lekker hierbij.

Op zoek naar meer gerechten met Arabische smaken? Deze mezze is dan ook echt wat voor jou.