Wat at jij als kind het liefste op je verjaardag? Ik koos vaak voor quiche, zo lekker vond ik dat vroeger. Zal wel iets te maken hebben met dat het een taart is, maar dan hartig en dus helemaal prima als avondeten. Zo kon ik bijna de hele dag taart eten, want op mijn verjaardag mocht ik altijd ontbijten met taart. Dat doe ik trouwens nog steeds als ik jarig ben!

Een goede quiche heeft een bodem die gaar is. Door vochtige groente te gebruiken als vulling kan het nog wel eens gebeuren dat de bodem daardoor niet goed gaart. Daarom bak ik bij deze quiche de bodem eerst blind. Daarmee wordt bedoeld dat ik ‘m bak met een blindbakvulling, een nepvulling zeg maar. Daardoor blijft het deeg wel mooi plat maar gaart wel. Zo heb je zeker weten een gare bodem.

Deze quiche is vers uit de oven heerlijk maar ook de volgende dag, als je nog een puntje over hebt, ook erg lekker om als lunch te eten. En zo eet je niet alleen hartige taart als avondeten maar ook in de middag. Een feestje van je eten maken hoeft echt niet alleen op je verjaardag, doe ik het liefste gewoon iedere dag!

Geitenkaasquiche met courgette en tomaat
Voor 2-3 personen

Voor het deeg:
– 200 gr bloem
– 125 gr koude roomboter, in blokjes
– 1 ei
– 1 el melk
– 1 tl grof zeezout

Voor de vulling:
– 3 eieren
– 125 ml crème fraîche
– 50 ml melk
– 2 tl verse tijmblaadjes
– 1 teen knoflook, fijngehakt
– 1 kleine courgette, in dunne plakken
– 3 trostomaten, in dunne plakken
– 100 g harde geitenkaas, geraspt

Extra nodig: quichevorm of lage bakvorm met losse bodem van 24 cm doorsnede en ingevet, deegroller, blindbakvulling (bv. gedroogde bonen), bakpapier

1. Begin met het maken van het deeg. Doe de bloem, boter, zout, ei en melk in een beslagkom en kneed er een samenhangend deeg van. Haal het deeg uit de kom en maak er een bal van. Wikkel de bal in folie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
2. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg met behulp van een deegroller uit tot een ronde lap, net wat groter dan de vorm. Bekleed de bakvorm met het deeg en snijd overtollig deeg dat over de rand hangt af met een mesje. Leg bakpapier over het deeg en verdeel de blindbakvulling erover. Plaats de bakvorm 20 minuten in het midden van de oven en bak de bodem tot deze lichtbruin is.
3. Meng de eieren met de crème fraîche, melk, knoflook en tijm met een garde in een kom. Breng op smaak met peper en zout.
4. Verwijder voorzichtig het bakpapier met de blindbakvulling uit de bakvorm. Verdeel een laagje courgette en tomaat over de bodem en bestrooi met kaas. Herhaal tot alles op is. Giet als laatste het eiermengsel erover.
5. Plaats de quiche terug in de oven en bak in 40-50 minuten tot deze goudbruin kleurt en de vulling gestold is. Lekker met een groene salade erbij.