Ik schreef het eerder deze week al dat het mij heel leuk leek om zelf yoghurt te maken. Ik ben ermee aan de slag gegaan en ja, ik heb ontbeten met mijn zelfgemaakte yoghurt, hoe cool is dat!

Mijn moeder maakte vroeger vaak zelf yoghurt. We haalden bij de boerin verderop in de straat verse melk voor het lekkerste resultaat. Ik weet niet precies meer hoe mijn moeder het maakte maar we hadden wel een speciale hooikist om de yoghurt in wording warm te houden. Die heb ik niet dus ik heb de pan gewoon in mijn bed gezet en dik ingepakt in mijn donzen dekbed.

Omdat ik zelf van die dikke Turkse yoghurt het lekkerste vind koos ik ervoor om die als basis te gebruiken. Je moet namelijk een yoghurtcultuur kiezen die je erg lekker vindt want zo zal jouw yoghurt dan, als het goed is, ook gaan smaken.
Die dikke yoghurt die ik zo lekker vind heeft een vetpercentage van 10 procent maar de volle melk uit de supermarkt die ik gebruikte maar een percentage van 3,5. Na even rekenen had ik bedacht om er 250 ml verse slagroom bij te doen met een percentage van 33 procent zodat het uiteindelijke resultaat ook vol en romig zou worden.

Het kost even wat tijd want je bent in totaal 9 uur aan het wachten plus dat het nog een  nachtje in de koelkast gaat. Handigste is dus om al in de ochtend te beginnen met het maken van je yoghurt.

Mijn eindresultaat was erg lekker geworden maar geen dikke yoghurt. Hij is van smaak vol, romig en echt yoghurtachtig. Alleen qua structuur was is ie meer te vergelijken met een magere yoghurt uit een pak dan met zo’n beker waar je lepel rechtop in blijft staan. Ik weet niet precies waar ik het een beetje heb verprutst. Mocht een yoghurt-expert dit lezen en de gouden tip hebben, let me know. Ik vond het in ieder geval super leuk om uit te proberen.

Oja, ik ga dit ook zeker een keertje met meneertje samen maken als ie iets ouder is. Ik denk dat ie dat gaaf gaat vinden.

Zelf yoghurt maken
Genoeg voor 1,25 liter
– 250 ml slagroom van 33% vet
– 1 l volle melk van 3,5% vet
– 2 el Turkse yoghurt
Extra nodig: twee pannen en thermometer

1. Roer met een vork de yoghurt los. Doe de slagroom, melk en yoghurt in een pan. Hang deze pan in een grotere pan met kokend water en verhit de melk tot 45 graden. Dit gaat erg goed met een (vlees)thermometer. Bij deze temperatuur gaat de melkzuurgisting, waardoor de melk yoghurt wordt, optimaal.
2. Doe de deksel op de pan en zet deze in je bed en wikkel goed in je deken. Laat 3,5 uur staan.
3. Haal daarna de dekens weg en let erop dat de pan zo min mogelijk beweegt. Laat nog eens 5 uur staan. Zet daarna de yoghurt een nachtje in de koelkast. Roer de volgende ochtend de yoghurt rustig maar goed door. Bij mij lag bovenaan een laagje room die ik door de hele yoghurt wilde. Nu kan je ontbijten met je zelfgemaakte yoghurt!

Ik maakte van mijn yoghurt heerlijke yoghurt panna cotta. Het recept komt snel online!