Baguettes, mouse au chocolat en tarte tatin in Vietnam eten. Het klinkt misschien raar maar door het Frans koloniaal verleden kom je dat heel vaak tegen. En omdat ik zo’n taartjesliefhebber ben vond ik het helemaal niet verkeerd om af en toe te genieten van heerlijke patisserie of een Frans dessert tijdens de reis door Vietnam.
Erg leuk vond ik het om te proeven dat klassieke Franse gerechten een Aziatische twist kregen door het gebruik van specerijen. Mijn crème brûlee met sereh (citroengras) en limoen kom je in Frankrijk niet tegen maar deze toevoegingen maken dit nagerecht opeens veel lekkerder, en Vietnamees. En weet je wat? Ik vind ‘m bijna nog lekkerder dan de klassieker!

Crème brûlée met sereh en limoen
Nagerecht voor 4 personen
– 1 vanillestokje
– rasp van 2 limoenen
– 250 ml melk
– 2 serehstengels (citroengras)
– 5 eidooiers
– 70 g witte basterdsuiker
– 250 ml slagroom
beetje boter om mee in te vetten
– 4 tl rietsuiker
Extra nodig: 4 kleine ovenschaaltjes (inhoud 150 ml per stuk), 1 grote ovenschaal en een brûléebrander

1. Verwarm in een steelpan de melk tot het kookpunt. Snijd ondertussen het vanillestokje in de lengte door en schraap met een scherp mesje het merg eruit en doe bij de melk samen met de limoenrasp. Snijd de sereh in de lengte door en kneus flink met de achterkant van een groot mes. Voeg ook toe aan de melk. Laat 15 minuten op heel laag vuur trekken.
2. Klop ondertussen de dooiers met de basterdsuiker los in een grote kom. Voeg in een straaltje de slagroom toe. Giet de warme melk door een zeef erbij en roer alles door elkaar.
3. Verwarm de oven voor op 125 graden. Vet de kleine ovenschaaltjes in met een beetje boter. Schep met een soeplepel het geurige roommengsel in de schaaltjes en zet ze in de grote ovenschaal. Giet  kokend  water in de ovenschaal tot de schaaltjes half onder staan.
4. Zet de ovenschaal in het midden van de oven en laat de inhoud van de schaaltjes in 1 uur en 15 minuten langzaam stollen. Haal voorzichtig uit de oven en laat de schaaltjes op kamertemperatuur afkoelen. Zet de schaaltjes daarna nog minimaal 2 uur in de koelkast zodat de crème helemaal koud is als je ze gaat serveren.
5. Bestrooi ieder schaaltje gelijkmatig met 1 theelepel rietsuiker. Brand de suiker met een brander mooi donkerbruin en serveer de crème brûlée direct.