Wat verwarrend hè: iedereen zegt pepernoten maar bedoelt kruidnoten. En het maffe is dat er op de verpakking van die bruine harde decemberknabbeltjes toch echt kruidnoten staat. In koeienletters. Maar waarom zeg ik, jij en je buurman dan toch pepernoot als we het hebben over een kruidnoot? Pepernoten zijn van die taaie harde dobbelsteenvormige brokken met anijs erin. Dat is toch echt heel anders dan die knapperige halve bolletjes wat kruidnoten zijn. Nou, wie weet waarom we het verkeerd zeggen moet het maar roepen. Ik ben benieuwd!

Dit is in ieder geval een heel lekker en simpel sinterklaastoetje: warme sinaasappeltjes bestrooid met kruidnoten uit de oven. Het is zelfs zo makkelijk dat kinderen het kunnen maken. Alleen een beetje hulp met de oven lijkt mij wel verstandig.
Wat ik heel lekker vind is om dit toetje met vanille-ijs te serveren. Dan heb je de combi van warm en koud. Dat is echt een heel klassiek. Net zoals het romige van het ijs met het krokante van de pepernoten. Oeps, ik bedoel kruidnoten.

Pepernoten-sinaasappels uit de oven
Nagerecht voor 4 personen
– 4 handsinaasappels, schoongeboend
– 100 g kruidnoten (die harde dus!)
– 25 g boter
– 3 el honing
– 2 el amandelschaafsel

1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Snijd de sinaasappels doormidden.  Snijd met een puntig mesje of grapefruitmesje het vruchtvlees los van de schil en snijd de partjes los. Als dat lastig gaat snijd je het vruchtvlees in 8 partjes. Leg de halve sinaasappels op een bakplaat bekleed met bakpapier.
2. Hak de kruidnoten grof en verdeel ze over de sinaasappels.
3. Smelt in een steelpannetje de boter en meng er de honing door. Schep met een eetlepel het honingmengsel over de sinaasappels. Bestrooi met het amandelschaafsel.
4. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en laat de sinaasappels in 20 minuten warm worden. Leg de warme sinaasappels op vier borden. Let op, het vocht uit de sinaasappels is heet. Lekker met een bol vanille-ijs erbij.