Na vier porties saté met goddelijke pindasaus gegeten te hebben in een mini restaurantje aan de kust van Bali wilde ik weten wat het recept was van de saus. Ik moest en zou dit thuis ook gaan maken!
De jongen die ons bediende zei dat zijn moeder die het maakte niet in het restaurant was. Meteen opperde ik om de volgende dag weer langs te komen. De ober liep weg en kwam even later terug om schoorvoetend te bekennen dat zijn moeder de saus met een pakje maakte. Hij liet het pakje met daarin een blok geconcentreerde saus aan ons zien. In mijn enthousiasme riep ik: ‘Mag ik wat van die kant-en-klare saus van je kopen?’ Hij had er nog drie en ik kocht ze allemaal. Als een kind zo blij was ik.
Een paar dagen later kwam ik in een klein winkeltje en daar verkochten ze precies van die pakjes. Meteen kocht ik er nog eens vijf bij, want man wat was die saus toch geweldig lekker!!

Eenmaal thuis ging ik naar de toko. En wat schetst mijn verbazing? Die pindabloksaus die ik had gekocht op Bali is gewoon bij mij om de hoek te koop!
De kant-en-klaarsaus maak ik bijna niet meer want je hebt een heerlijke pindasaus zelfs nog sneller gemaakt dan met dat blokje wat je eerst helemaal aan gort moet hakken en dan 10 minuten flink moet roeren om echt alle klonten eruit te krijgen. En ook een groot voordeel van zelf maken: je kan ‘m net zo pittig maken als dat je lekker vindt.
Maar heel soms, dan koop ik zo´n pakje en sluit ik tijdens het eten mijn ogen. Dan ben ik weer aan het strand van Bali. Ook lekker.

Satésaus
Voor 3 personen
– 1 el arachide of zonnebloemolie
– 2 tenen knoflook
– 1½ cm verse gemberwortel
– 4 el pindakaas
– 2 el ketjap manis
– 1 el ketjap asin
– 1 tl sambal badjak
– 2 el limoensap
– 3 el kokosmelk
– 6 el water

1. Verhit in een steelpan de olie. Knijp de tenen knoflook en de gemberwortel met een knoflookpers uit boven de olie en fruit in ca. 3 minuten. Let op dat de knoflook niet bruin kleurt want anders smaakt deze bitter.
2. Voeg de rest van de ingrediënten toe en roer goed door. Verwarm langzaam maar laat de saus niet koken. Mocht de saus wat dik zijn, voeg dan nog wat water toe. Is de saus wat dun? Laat langer op het vuur staan om iets in te laten dikken. Breng verder op smaak met sambal als je van echt pittig houdt.
3. Het lekkerste is om de saus een dag van tevoren te maken zodat alle smaken er goed in trekken.  Serveer de saus bij saté, gado gado of bij een van deze BBQ recepten.