De geur van gegrild vlees op houtskool gemengd met die van uitlaatgassen van brommertjes vind ik heerlijk. Het doet mij meteen denken aan Indonesië, de eerste verre reis die ik maakte samen met 2 vriendinnen.
Mijn reisgenootjes waren al vaker naar niet westerse continenten geweest en drukten mij op het hart om geen saté te eten bij een stalletje langs de weg vanwege de grote kans op buikloop en andere nare dingen. Ik, als reisgroentje, volgde hun advies braaf op en hobbelde achter hen aan richting de Starbucks, Wendy’s en McDonalds. Totaal geen lekker eten en baalde als een stekker dat die saté aan mijn neus voorbij ging, het rook echt zo goed!

Twee jaar later was ik op precies dezelfde plek, samen met mijn lief. Die is niet zo bang aangelegd en dus hebben we ons tonnetje rond gegeten aan die mega lekkere saté op dat drukke kruispunt. We hebben totaal geen last gehad van onze buik en een geweldige reis gehad. Hier paar vakantiekiekjes:

indonesie sate

In Indonesië heb ik geleerd dat een goede saté met dunne strookjes vlees wordt gemaakt die je al zigzaggend op het stokje prikt. Zo gaart het veel beter en gelijkmatiger dan wanneer je dikke stukken gebruikt. En dus is dat mijn ultieme tip voor het maken van goede saté: de juiste rijgtechniek gebruiken.
Voor de ultieme smaakbeleving grill je ze het liefst boven een houtskoolvuurtje maar met een goede grillpan kom je ook een heel eind. En ernaast een brommertje stationair laten draaien voor het ultieme streetfood gevoel.

Kipsaté
Voor 3 personen
– 350 g kippendij (dit is vetter en voller van smaak dan filet)
– 2 tenen knoflook
– 1 cm gemberwortel
– 2 el ketjap manis
– 1 el arachideolie of zonnebloemolie
– peper uit de molen
Extra nodig: satéprikkers

1. Snijd de kippendij in reepjes van 1 cm breed. Doe ze in een flinke kom. Knijp de knoflook en gember met een pers er bovenuit. Voeg de ketjap en olie toe en maal flink wat peper erover. Meng alles goed door elkaar. Laat minstens 1 uur marineren.
2. Rijg de reepjes al zigzaggend aan de prikkers.
3. Grill de saté op een houtskoolvuurtje of grill tot ze bruin zijn. Keer regelmatig.

Geen saté zonder lekkere satésaus!