Vorig weekend stopte ik een sinterklaasschuimpje in mijn mond. Ik dacht meteen, kan ik ‘m ook weer uitspugen? Man wat zijn die dingen eigenlijk enorm ranzig en chemisch! En ook zo extreem zoet, het glazuur spat bijna van je tanden.
Vandaag komt Sinterklaas in het land en ik wil dat natuurlijk met mijn zoontje van 13 maanden vieren, maar dan wel op een iets gezondere manier die nog steeds mega lekker is. En dus maak ik gezond strooigoed: kruidnootjes met boekweitmeel en rietsuiker en met lekkere zoete dingetjes als rozijnen, noten met pure chocolade en zelfs nog wat bio snoepjes.

Onder de tafel, achter de bank, in het tapijt, tussen de boeken. Ja overal liggen straks kruidnoten en zoete knabbeltjes na een goede strooisessie van Piet. gelukkig is ons meneertje heel goed in alles van de vloer eten dus met een beetje mazzel vinden we niet over twee maanden ergens nog een verdwaalde kruidnoot.

Gezond strooigoed
Voor zo’n 50 boekweitkruidnoten:
– 100 g boekweitmeel
– 1 tl bakpoeder
– 50 g rietsuiker
– 2 tl speculaaskruiden
– snufje zout
– 40 g boter, op kamertemperatuur
– 2 el melk
Extra nodig: bakplaat bekleed met bakpapier

Om erdoor te mengen:
– klein handje reuze rozijnen
– klein handje pure chocola rozijntjes
– klein handje gedroogde cranberries
– klein handje chocolade noten
– klein handje yoghurtsnoepjes
Ik kocht bovenstaande bij de natuurwinkel uit van die zelfschepbakken. Ideaal want zo kan je van alles een beetje nemen.

1. Meng in een kom het boekweitmeel met de bakpoeder, rietsuiker, speculaaskruiden en snufje zout. Voeg de boter en melk toe en kneed in een paar minuten tot een samenhangend deeg. Vorm er een bal van en wikkel in huishoudfolie en laat minimaal 30 minuten in de koelkast rusten. Zo kan de smaak van de speculaaskruiden er goed in trekken.
2. Verwarm de oven voor op 175 graden. Pak het deeg uit de koelkast en haal er een klein plukje vanaf. Rol dit tussen je handen tot een klein balletje ter grootte van een knikker. Leg ‘m op de beklede bakplaat en druk ietsje plat. Herhaal dit tot het deeg op is. Houd wel een beetje ruimte tussen de bolletjes op de bakplaat want ze dijen iets uit tijdens het bakken.
3. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de kruidnoten in zo’n 15 minuten lichtbruin en gaar. Laat ze goed afkoelen voordat je ze mengt met de zoete knabbeltjes want anders smelt bijvoorbeeld de chocolade. En daarna: strooien en snoepen maar!!

Tip: Om de kruitnootjes helemaal glutenvrij te maken gebruik dan wijnsteen ipv standaard bakpoeder.