Bij mijn buurmeisje thuis ging iedere zaterdag de frituur aan en werd er gesmuld van patatjes en ander lekkers uit het hete vet. Voor mij als klein meisje een heel goede reden om op zaterdag niet thuis te eten maar bij mijn buurmeisje. Wij aten namelijk bijna nooit patat, hoogstens twee keer per jaar.
Nu ik ouder ben eet ik nog steeds heel weinig friet thuis. Heeft vast iets te maken met het feit dat ik geen frituur heb (zie mijn vorige blog waarom). Toch ben ik zeker niet vies van een patatje op zijn tijd met een lekkere lik mayo hoor.

Leuk vind ik het om te merken dat die goudgele aardappelstengel van volkse hap naar een hippe snack is verheven. Geen festival nu zonder een biologische frietjes truck. En het succes van hotspot restaurant Par Hasard is mede te danken aan de geweldige patatten die ze bakken. Ja je hoeft je nu niet meer te schamen als je een frietje eet als foodie. En dus kon een kookboek met dit onderwerp natuurlijk niet uitblijven: Alles over friet, geschreven door Française Anne de la Forest. Het begint met een geschiedenisles, en wat blijkt? Ze zijn in Frankrijk uitgevonden.
Daarna volgt er uitgebreide informatie over verschillende soorten aardappel, olie en natuurlijk de tools als schil- en snijdmesjes en de frituur.

Courgettefrietten
{friet van courgette met Parmezaanse kaas en maanzaad}

Het gedeelte met de recepten begint met de klassiekers: Franse friet, Engelse chips en Amerikaanse fries. Daarna volgen twee hoofdstukken waar Anna los gaat met leuke variaties op aardappel zoals polenta, feta, asperge en biet. En als je dacht dat het nog verder van die standaard frietjes kan, dat kan: in het hoofdstuk zoete friet komen varianten langs gemaakt van appel, zoete aardappel met poedersuiker erover en zelfs wentelteefjesfriet! Tja, of het dan nog friet is daar ben ik niet zo zeker van maar alle ruim 30 recepten zien er erg lekker uit. Want daar is veel aandacht aan besteed, aan mooie beelden van de frietjes op stoere ondergronden. En ook de vormgeving van het boek is goed gedaan: duidelijke receptindeling, toffe illustraties en handige picto’s voor aantal personen, duur en bereidingswijze. Ja want frietjes kan je ook in de oven maken. Happy me want ik als frituurloze kan dus aan de bak en ga ik toch nog thuis frietjes eten. Morgen een lekker frietreceptje uit de oven, geïnspireerd op een recept uit dit boek.

Mijn conclusie is dat je een enthousiaste frieteter echt een plezier doet met dit boek want er valt veel inspiratie uit te halen om los te gaan met rechthoekige snackjes van allerlei verschillende ingrediënten. En die noem je dan friet. Zo simpel is het eigenlijk.
P001-004-Friet-9782012309753.indd
Alles over friet

Auteur: Anne de la Forest, Fotograaf: Guillaume Czerw, Uitgeverij Becht, ISBN 9789023014102, € 17,95