Dat friet niet per se van aardappel hoeft te zijn bleek maar weer toen ik gister over het boek Alles over friet schreef. Natuurlijk kan je ze ook van andere groente maken maar de fruitvarianten in het boek vond ik het meest verrassend dus dat leek mij wel wat om eens uit te proberen. Omdat ik gek, en dan ook echt knettergek ben op gebakken banaan was het makkelijk kiezen: ik ging frietjes van banaan maken. Het recept bleek qua bereidingstijd niet helemaal te kloppen want ze moesten toch echt 3x zo lang in de oven voor het gewenste resultaat. En met wat eigen inbreng voor de smaak werden het heerlijke bananensnackjes. Want tja, friet is toch wel ff net iets anders maar ze hadden wel een beetje een licht plakkerig krokante buitenkant en zachte binnenkant en dat vond ik dan weer heel geslaagd. Lijkt me ook heel gezellig om dit met kinderen te maken op zo’n druilerige woensdagmiddag als vandaag!

Bananenfrietjes met kokos
Snack voor 3 personen (of 1 een bananenmonster zoals ik)
– 3 bananen, niet te rijp (liefst fair trade*)
– 60 g rietsuiker (liefst fair trade)
– merg van 1 opengesneden vanillestokje
– 1 el geraspte kokos
Extra nodig: Bakplaat bekleed met bakpapier en nog een extra vel bakpapier

1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Schil de bananen en snijd ze doormidden. Snijd daarna de twee helften in de lengte door en dan nog een keer. Zo heb je 8 frieten uit 1 banaan gesneden, van zo’n 8 cm lang.
2. Meng in een diep bord de suiker met het vanillemerg. Haal alle partjes banaan stuk voor stuk door de suiker tot ze helemaal rondom bedekt zijn. Leg ze verspreidt over de met bakpapier beklede bakplaat.
3. Bak de bananenfrietjes in 15-20 minuten in het midden van de oven lichtbruin en totdat de suiker helemaal is gesmolten. Haal de plaat uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Haal de frietjes voorzichtig met een mes los van het papier zonder de suikerlaag van de bodem mee te nemen en leg ze op een nieuw stuk bakpapier. Bestrooi ze met de kokos en laat nog eens 10 minuten te drogen. De bananenfrietjes zijn heerlijk als ze nog een klein beetje warm zijn en de suikerlaag wel wat krokant en plakkerig.

Bij het bakken van de bananenfrietjes werd de gesmolten suiker op de bakplaat aan de randen bij mij erg donker. Dat is niet erg want deze eet je niet op. Dus daar hoef je je geen zorgen om te maken.

*Wist je dat je een groot verschil kan maken in het land waar de bananen vandaan komen? Door een eerlijke prijs te betalen ontvangen de boeren ook een goede prijs voor hun teelt. Ik koop daarom liever fair trade producten, zoals bananen en rietsuiker. En wist je dat het helemaal niet veel duurder is? Bij AH betaal je bijvoorbeeld voor fair trade bananen 1.99 per kilo tov van 1.89 voor de reguliere bananen. En dan is die fair trade ook nog eens biologisch, mooi meegenomen wat mij betreft.