Quiche met groene aspergesStamppotten, stoofpotten en groot gebraad vlees. Ik heb er geen trek meer in. Het is lente! Frisse smaken, jonge groente en niet te zwaar eten, daar smacht ik nu naar. En dus maakte ik deze heerlijke lentequiche met groene asperges en citroen. Met een salade erbij ideaal als maaltijd maar ook verrukkelijk als lunch of om mee te nemen naar een picknick.
Ik maakte de quiche in een rechthoekige vorm met losse bodem want die is perfect om de asperges mooi strak in de romige vulling te leggen. Handig is om er eentje met een goede antiaanbaklaag te gebruiken want dan laat de quiche makkelijk los van de vorm. De mijne kocht ik hier.

Quiche met groene asperges Zowel koud als warm lekker!
Hoofdgerecht voor 4 personen.

Voor het deeg:
– 200 g bloem
– 1 tl zout
– 3 el olijfolie
– 50 g boter

Voor de vulling:
– 200 g kruidenroomkaas (bv Boursin)
– 125 g crème fraîche
– 3 el melk
– rasp van ½ citroen
– 4 eieren
– 75 g groene aspergetips
Extra nodig: langwerpige lage taartvorm met losse bodem (33×11 com)

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Meng de ingrediënten voor het deeg goed door elkaar. Voeg steeds een klein scheutje water toe tot het helemaal is opgenomen door het deeg. In totaal ongeveer 100 ml water. Rol het samenhangende deeg tot een bol en laat even rusten.
Maak ondertussen de vulling. Mix in een grote kom de kruidenroomkaas met crème fraîche, melk, citroenrasp en eieren tot een smeuïg geheel. Breng flink op smaak met zout en peper.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een langwerpige strook en bekleed de ingevette vorm. Druk het deeg licht in de golvende rand zodat het goed aansluit.
Giet het kaasmengsel in de vorm en leg er de aspergetips om en om in. Schuif in het midden van de oven en bak de quiche in 25 min. goudbruin en gaar.
Rasp vlak voor serveren nog wat citroenschil of strooi er wat tuinkers over.

Tip:
Om de taart mooi uit de vorm te krijgen zet je 2 glazen omgekeerd op het aanrecht met daarop de vorm. Laat de rand voorzichtig naar beneden glijden. Schuif de taart van de onderkant op een mooi bord of snijplank.