Ken je Bob de Bouwer? Nou wij hebben daar een variant op: meneertje B de Breker. Hier de top 5 van zijn mooiste projecten:
1. De kom van mijn Magimix
2. De citruspers
3. Zijn design servies uit Kopenhagen (de rest van alle kommetjes, borden en glazen even niet meegerekend)
4. Mijn Marcel Wanders vloerlamp
5. Een doos eieren

Nu zou je kunnen denken, die doos met eieren is toch helemaal niet zo erg als die kapot gaat? Nee op zich staat het niet in verhouding tot de rest van de spullen die hij heeft gesloopt maar man wat geeft dat een bende! Precies op de avond dat ik dacht even snel een hartige taart in elkaar te klussen, mede dankzij een kant-en-klaar deeg wat ik van Tante Fanny had ontvangen, voltrok een mini ramp.

Ik was net klaar met het uitje fruiten en de kabeljauw bakken toen ik achterom keek om de doos met eieren van de tafel te pakken. Daar stond de dreumes op zijn stoel met voor zich op het randje van de tafel balancerend de volle doos eieren, die door meneertje eigenhandig was open gemaakt. Hij draaide zich naar mij om en in die beweging raakte zijn arm de doos. Opeens vlogen er beige kleurige ovale objecten door de lucht. Meneertje B schrok, verloor pardoes zijn evenwicht en vloog met dezelfde vaart de eieren achterna richting de vloer. Oh neeeee!!!! kon ik nog net uitbrengen.

Meneertje B was flink geschrokken en vond al die ei-smurrie op zijn kleertjes maar niks. Ik geloof dat hij daar nog het meest verdrietig om was. Gelukkig had hij nergens last van en was het gesnik snel voorbij nadat ik hem had getroost en uitgelegd wat er was gebeurd.

Toen kwam het volgende project: de zooi opruimen. Ei heeft een rare substantie; het is nat dus je denkt ik veeg het even op met een doekje maar terwijl je dat probeert schiet je geen meter op omdat het zo slijmerig is. En dat moest ik dus keer 10 gaan doen. Gelukkig had ik de briljante ingeving om met een pannenlikker het ei van de vloer te schrapen en op een blik (die bij de stoffer hoort) te doen. Binnen een mum van tijd had ik de vloer weer aardig eivrij. Nog even een sopje erover en ik kon weer verder gaan met waar ik mee bezig was, tot ik nog een briljante ingeving kreeg:
Een vriendin van mij vertelde laatst dat ze haar kinderen tijdens het koken voor de buis zet met een tekenfilm. Dan kan ze rustig koken en dat is voor iedereen fijn en veilig. Ja, dit was het juiste moment om daar ook eens mee te beginnen. Meneertje B installeerde ik voor de buis met een filmpje over een trein en een vliegtuig. Omdat hij de hele dag door ‘chiechtuich’ en ‘tein’ roept was ik ervan overtuigd dat hij dit ge-wel-dig zou vinden. Mocht hij zomaar TV kijken!
Maar nee, mama helpen met koken is toch echt veel leuker en spannender en dus hebben we samen de hartige taart afgemaakt. Hij mocht de doperwtjes stuk voor stuk in de pan gooien en dat is inderdaad veel toffer dan een suffe tekenfim kijken. Mede dankzij mijn mini chef meneertje B was het resultaat mooi en heerlijk geworden.

Ps. Dat ons meneertje een en ander kapot maakt ligt eigenlijk niet aan hem maar aan ons want wij laten hem tenslotte dingen ontdekken die ook stuk kunnen gaan. Ach, daar leren we allemaal van. Anders had ik nooit ontdekt hoe je makkelijk ei kan opruimen. Mooi toch?

Hartige taart met kabeljauw en bimi
– 1 rol kant-en-klaardeeg hartige taart
– 2 el olijfolie
– 1 ui, gesnipperd
– ½ teentje knoflook
– 400 g kabeljauw, ontdooid
– 150 g doperwten, ontdooid
– 200 g bimi
– 3 eieren
– 125 g ricotta
– rasp van ½ citroen
Extra nodig: quichevorm van 24 cm doorsnede

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit in een koekenpan de olie en fruit de ui en de knoflook. Bak de kabeljauw in een minuut of 8 langzaam gaar.
2. Kook ondertussen de bimi in 5 minuten beetgaar en giet af.
3. Hak met een spatel de kabeljauw in kleine stukjes in de pan. Voeg de doperwten toe en schep om. Zet het vuur uit en laat het vismengsel iets afkoelen.
4. Mix in een grote kom de eieren met de ricotta en het rasp van de citroen tot een smeuïg geheel. Breng flink op smaak met zout en peper.
5. Rol het deeg uit en bekleed de ingevette vorm ermee. Druk het deeg licht in de golvende rand zodat het goed aansluit. Verdeel het eimengsel over de bodem van de vorm en leg daarop de bimi. Giet het eimengsel gelijkmatig over de vulling heen.
6. Plaats de quiche op een rooster in het midden van de oven en bak in ca. 40 minuten gaar. Serveer de quiche warm of koud. Lekker met een tomatensalade erbij.

Tip:
Liever zelf je hartige taartdeeg maken? Kijk even bij het recept hartige taart met roomkaas en groene asperges.