{ fotografie Petra Steenkamer }

Wat ik zo leuk vind aan de Vocking leverworst is dat je ‘m kan bakken omdat het zo’n puur product is. Dat kan namelijk niet met alle leverworsten. Door de verhitting wordt de smaak nog beter en de worst wordt ook nog eens beetje krokant. Genoeg mogelijkheden om leuke gerechten ermee te maken. Ik bedacht deze salade voor in het magazine ‘Your Solution’ van Verbufa.

Ingrediënten, luch- of voorgerecht voor 4 personen:
– 200 g zuurkool
– 1 el crème fraîche
– 2 el olijfolie
– 1 el mosterd
– 30 g roomboter
– 200 g Vocking leverworst, in reepjes
– 2 el suiker
– 30 g cranberries
– 1 el notenolie
– 1 el sinaasappelsap
– 80 g gemengde salade

Was de zuurkool en laat deze goed uitlekken. Meng in een kom de crème fraîche, olijfolie en mosterd tot een saus. Schep de zuurkool door de saus en breng op smaak met peper en zout.
Verhit in een koekenpan 15 g boter en bak de leverworst in enkele minuten bruin. Verwarm in een kleine steelpan de resterende boter met de suiker. Voeg de cranberries toe en laat op laag vuur 2 minuten zachtjes stoven, met de deksel op de pan.
Meng de notenolie met het sinaasappelsap tot een dressing en breng op smaak met peper en zout. Schep de gemengde sla door de dressing en over vier borden. Leg er de zuurkool en de gebakken leverworst op en strooi er als laatste de cranberries over. Lekker met grof volkorenbrood erbij.

Dit gerecht is ook gepubliceerd in het magazine ‘Your Solution’ van Verbufa.