Mijn lievelingseten in Jordanië was mezze. Dat is een soort tapas maar dan de Arabische variant met allemaal heerlijke gerechten: frisse salades met veel verse kruiden, baba ganoush, gegrilde courgettes, heel verse kaas met kruiden, dukah, labneh, hummus, geitenkaas… ga zo maar door!
Bij ons hotel in Petra vond ik de mezze zo lekker dat ik de chef had gevraagd of ik ook wat van het buffet mee mocht nemen als lunch voor de volgende dag. De man vond dat geweldig en gaf me een groot bord om vol te scheppen met al het heerlijks. Plasticje erover en hup weggezet in de mini bar op onze hotelkamer.
De volgende ochtend zat ik alleen met een dilemma; hoe ga ik die heerlijke lunch meenemen in mijn rugzakje naar de oude stad Petra? Ik sneed met mijn zakmes de bovenkant van een lege grote waterfles, deed laagje voor laagje alle mezze gerechten in de fles, plasticje erover en zette ‘m rechtop in mijn rugzak klemgezet tussen de reisgidsen.
Na een flinke wandeling en steile klim naar het klooster bovenop een berg met prachtig uitzicht zat ik daar prinsesheerlijk te genieten van mijn geweldig lekkere lunch uit de waterfles!

Een aantal gerechtjes heb ik naar eigen inzicht nagemaakt en ik toen ik dat at zat ik zo weer bovenop die berg in Jordanië!

Bietensalade met walnoot
Voor 4 personen:
– 350 g bieten, gekookt
– 1 tl komijn
– handje peterselie, grofgesneden
– sap van halve sinaasappelsap
– 2 el olijfolie
– 50 g walnoten, grofgehakt
– peper en grof zeezout

Snijd de bieten in reepjes en doe ze in een flinke kom. Meng er de overige ingrediënten door en breng op smaak met peper en zout. Laat minimaal een half uurtje staan zodat de smaken goed in kunnen trekken.

Frisse bulgursalade met granaatappel, feta en pistachenoten
voor 4 personen:
– 150 g bulgur, grof
– 1 granaatappel
– halve courgette, in heel fijne reepjes
– 1 bosui, fijngesneden
– 1 bosje koriander, fijngehakt
– 1 bosje peterselie, fijngehakt
– blaadjes van 4 takjes munt, fijngehakt
– peper en grof zeezout
– 4 el olijfolie (of gedeelte ervan walnotenolie)
– sap van halve citroen
– 150 schapenfeta
– handje pistachenoten, grofgehakt

Kook de bulgur in ruim water met wat zout in 3 minuten beetgaar. Giet de bulgur af, verdeel over een groot plat bord en laat afkoelen. Dit duurt ongeveer een kwartier.
Snijd de granaatappel doormidden en sla met een houten pollepel op de schil zodat de zaadjes eruit vallen. Vang die op in een kom.
Meng in een grote kom de afgekoelde bulgur met de granaatappel, courgette, fijngehakte kruiden, citroensap en olijfolie. Breng op smaak met flink wat peper en zout. Verbrokkel de feta over de salade en strooi er als laatste de pistachenoten over.

Tip: Deze salade is de volgende dag nog lekkerder omdat de kruiden dan zijn ingetrokken. Heerlijk als lunch!
Mocht je een mandoline hebben dan is het heel makkelijk om daarmee de courgette heel fijn te snijden.

Hummus
voor 4 personen:
– 150 g kikkererwten, uitgelekt
– 1 el tahin (sesampasta)
– 2 el water
– 1 tl komijn
– 2 el citroensap
– 1 teen knoflook, fijngesneden
– flink wat peper en grof zeezout
– cayennepeper om te bestrooien

Meng alle ingrediënten behalve de cayennepeper in een kleine blender of met de staafmixer tot een gladde puree. Mocht de puree nog iets te stevig zijn, voeg er dan nog een beetje water bij. Schep de hummus in een bakje en bestrooi met wat cayennepeper.
Labneh met granaatappel
voor 4 personen:
– 200 ml dikke volle Turkse yoghurt
– kwart granaatappel
– 2 tl goede olijfolie
– peper & grof zeezout

Schep de yoghurt in een kommetje. Haal de pitjes uit de granaatappel en verdeel over de yoghurt. Giet er de olijfolie overheen en bestrooi met wat peper en zout.