Een avond zonder toetje is voor mij geen geslaagde avond. Het hoeft van mij niet heel uitgebreid te zijn als doordeweekse afsluiter van mijn maaltijd hoor. Met maar een paar ingrediënten tover ik vaak al een feestje op tafel. En dit is zo’n toetje die ik in elkaar flans met van alles wat ik in huis heb. Door de sinaasappel met oranjebloesem en Amaretto te marineren en er pistache over te strooien heeft dit toetje een Arabisch tintje en dus perfect als afsluiter van bijvoorbeeld mijn Arabische mezze.

Dit is meteen het thema van deze week: Arabisch. Ik vind het een heerlijke, rijke keuken met veel verse kruiden en mijn lievelingscombi van zoet en zout. Ik heb al wat Arabische gerechtjes op mijn blog staan en deze week vul ik die graag aan!

Sinaasappel met oranjebloesem en Amaretto
Nagerecht voor 4 personen
– 3 handsinaasappels (lekker om 1 bloedsinaasappel erbij te doen als je die kan vinden)
– 1 tl oranjebloesemwater (oa te koop bij Turkse en Marokkaanse winkeltjes of gebruik de heerlijke versie van Nadia en Marijn)
– 4 el Amaretto
– 400 g Turkse yoghurt
– 40 g pistachenoten

1. Snijd met een scherp kartelmesje de bovenkant en onderkant van de schil van de sinaasappels. Zet de sinaasappel neer op het platte stuk en snijd nu met de ronding mee de schil en het witte vel rondom weg. Snijd de partjes boven een grote kom tussen de vliesjes uit. Meng oranjebloesemwater en Amaretto door de sinaasappelpartjes en laat minimaal een half uur marineren.
2. Hak de pistachenoten vlak voor serveren grof. Verdeel de yoghurt over vier bakjes, leg daarop de sinaasappelpartjes en besprenkel met de marinade. Strooi er de pistachenootjes over.

Tip: marineer de sinaasappel voordat je aan tafel gaat, zo is het toetje klaar als je klaar bent met je hoofdmaaltijd.