Op deze mooie maandag kwam er een mailtje in mijn inbox binnen: of ik vanavond in het radioprogramma Winfrieds Woonkamer op de nationale publieke zender Radio 6 soul & jazz in het eerste uur van de uitzending, tussen 19:00 uur en 20:00 uur, langs wil komen met een smaakvol, simpel hoofdgerecht dat de mensen thuis ook kunnen maken. Nou, en ik riep meteen volmondig: ja leuk!

Dus straks in de uitzending praten we over de bereiding van mijn bulgursalade, en vast ook over beetje over mij. Tussen fijne plaatjes door natuurlijk, want die worden het hele uur gedraaid. En wist je dat je ook mee kan koken en dan kans kan maken op heel leuke CD’s? Check de facebookpagina: www.facebook.com/WinfriedsWoonkamer

Normaal maak ik deze salade met granaatappel maar het bleek niet het seizoen te zijn. Dus ik dacht, wat is nou een lekker alternatief wat ook een bite heeft en friszuur is: rabarber! Mooie bijkomstigheid, het is ook fijn roze dus dat geeft kleur aan de salade. Ideaal voor de zomer want makkelijk mee te nemen naar een picknick in het park of tijdens bootje varen over de grachten van Utrecht.

Frisse bulgursalade met rabarber, feta en pistachenoten
Hoofdgerecht, voor 4 personen:
– 300 g bulgur, grof
– 1 dunne stengel roze rabarber
– 1 courgette, in heel fijne reepjes
– 2 bosuitjes, fijngesneden
– 1 bosje koriander, fijngehakt
– 1 bosje peterselie, fijngehakt
– blaadjes van 5 takjes munt, fijngehakt
– peper en grof zeezout
– 5 el olijfolie (of gedeelte ervan walnotenolie)
– sap van halve citroen
– 250 g schapenfeta
– 100 g pistachenoten, grofgehakt

Kook de bulgur volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking beetgaar.
Maak de rabarber schoon en snijd het kontje eraf. Snijd de stengel in de lengte in dunne repen, halveer deze weer in de lengte en snijd dan kleine stukjes eraf zodat je blokjes van zo’n 3 mm krijgt. Doe de rabarberblokjes in een kommetje, giet ruim kokend water erover en laat 2 minuten staan. Giet af en laat afkoelen.
Giet de bulgur af en verdeel over een groot plat bord en laat afkoelen. Dit duurt minimaal een kwartier.
Meng in een grote kom de afgekoelde bulgur met de helft van de rabarberblokjes, courgette, fijngehakte kruiden, citroensap en olijfolie. Breng op smaak met flink wat peper en zout. Verbrokkel de feta over de salade en strooi er als laatste de pistachenoten en de resterende rabarber over. Lekker met gebakken lamsmerguez erbij.

Ben benieuwd wat jij van de uitzending vond, laat je me het weten?