Koken zonder verhitting oftewel Raw Food vonden een kookvriendin en ik wel een uitdaging voor een avondje. Na wat research bleek dat je dan ook geen vis of vlees mag (ik dacht meteen aan ceviche en sashimi). Raw food komt er dus op neer dat je vega, nee, veganistisch eet en ook nog eens alles koud. Je had mijn lief moeten horen toen ik vertelde dat we een Raw dinertje gingen doen; ‘Dat is extremistisch! Wat moet ik dan eten??’.
De pot schafte die avond 2 geweldig lekkere salades, die we maakten uit het nieuwe kookboek Veg!, een courgettepasta met regenboogtomatensaus en als afsluiter chocolademousse (van avocado!!) met banaanijssaus. En mijn lief? Die vond het ook erg lekker, we like it RAW!

Avocadosalade met grapefruit, koriander en peper
Voor 4 personen
– 1 roze grapefruit
– ½ rode chilipeper
– 2 rijpe avocado’s
– 1 el olijfolie
– handje korianderblaadjes

Snijd de boven- en onderkant van de grapefruit. Zet de vrucht recht op een snijplank en snijd er rondom de schil af tot het vruchtvlees zichtbaar is. Snijd boven een kom de parten doormidden en snijd ze daarna tussen de vliezen los, zodat al het sap in de kom druipt en de partjes erin vallen. Knijp de overgebleven, lege, grapefruit uit boven de kom.
Snijd de peper in de lengte door en verwijder de zaadjes. Snijd de chili in heel kleine blokjes. Halveer de avocado en haal de pit eruit. Verwijder de schil en snijd het vruchtvlees in de lengte in dunne repen. Verdeel de avocado- en grapefruitpartjes over een groot bord. Besprenkel de salade met het grapefruitsap en de olijfolie en strooi er chilipeper, korianderblaadjes en grof zeezout over. Eet de salade snel op want anders kleurt de avocado donker.

Rode koolsalade met pastinaak, sinaasappel en dadels
Voor 4 personen
– 2 sinaasappels
– ¼ rode kool, hart verwijderd
– 1 flinke pastinaak
– 2 el olijfolie
– 4 dadels zonder pit
– 3 takjes tijm, alleen de blaadjes

Snijd de boven- en onderkant van de sinaasappel. Zet de vrucht recht op een snijplank en snijd er rondom de schil af tot het vruchtvlees zichtbaar is. Snijd boven een kom de parten tussen de vliezen los, zodat al het sap in de kom druipt en de partjes erin vallen. Knijp de overgebleven, lege, sinaasappel uit boven de kom. Snijd de rode kool met bijvoorbeeld een mandoline (I love mijn mandoline!!) in heel fijne reepjes. Schil de pastinaak en rasp deze grof. Snijd de dadels in de lengte in dunne repen.
Meng op een grote schaal de kool, pastinaak, sinaasappelsap en tijm met de olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de dadels en de partjes sinaasappel erover.

Courgettepasta met regenboogtomatensaus
Voor 4 personen
– 750 g mix van gekleurde tomaten (rood, geel, groen)
– 1 sjalotje, fijngesneden
– 1 teen knoflook, fijngesneden
– 4 el olijfolie
– 2 el balsamicoazijn
– 2 el basilicum, fijngesneden
– 4 courgettes
– Sap van ½ citroen

Snijd de tomaten in stukjes en doe in een grote kom. Meng met de sjalot, knoflook, olie, azijn en basilicum. Breng met flink wat peper en zout op smaak.
Snijd met een mandoline met hulpmesje de courgettes in de lengte in dunne repen. Doe dat voorzichtig want de messen zijn scherp! Breng de courgettepasta op smaak met peper, zout en citroensap.
Serveer de courgettepasta met de tomatensaus op een grote schaal.
Tip: Rasp op het laatst wat bloemkool erover, dat lijkt dan net kaas!

Chocolademousse met banaanijssaus
Voor 8 personen
– 6 dadels, ontpit
– 4 el honing
– 2 rijpe avocado’s
– 5 el cacao
– 4 bananen
– handje peacannoten, fijngehakt

Ok, je denkt vast, no way dat ik chocolademousse ga eten gemaakt met avocado. Maar echt, probeer het eens uit. Het is echt way much better te nassen dan je denkt. Nog mooier, het is gewoon lekker!

Leg de bananen 2 uur voor gebruikt met schil en al in de vriezer.
Wel de dadels 15 minuten in heet water. Mix in een blender de dadels met flinke scheut van het welwater en de honing tot een vloeibare massa. Halveer de avocado, verwijder de pit en schep het vruchtvlees bij het dadelmengsel. Mix kort en krachtig. Giet er nog wat water bij als de massa te stevig is. Voeg de cacao toe en mix nog eens kort door. Schep het mengsel in een kom en zet weg in de koelkast om een half uurtje op te stijven.
Haal vlak voor het opdienen de bananen uit die vriezer, verwijder de schil en snijd ze in stukjes. Mix in een blender de banaan met scheutje water of kokosmelk de bananen luchtig en glad.
Vorm met 2 lepels quenelles van de chocolademousse, lepel er wat van de bananenijssaus bij en verdeel de stukjes noot erover. Lekker met rood fruit erbij.

Tip! Ben je met minder mensen? Eet dan de left over mousse als gezond ontbijtje! Of halveer het recept. Wel kan het zijn dat een blender de ingrediënten minder makkelijk mixt omdat het weinig volume heeft. Gebruik dan een staafmixer in plaats van een blender.