boterham avocado

Laatst stond ik in de supermarkt bij de kassa en de vrouw achter mij -met geblondeerd haar, zonnebank bruin en behangen met een flinke hoeveelheid gouden tierelantijnen- maakte een opmerking met prachtig plat Utregse tongval over mijn boodschappen: ‘Nou, jij eet gezond zeg!’ En toen viel haar oog op een ovaal gevalletje met een bruine, ribbelige schil. Ze zei: ‘Wat is dat dan??’ Natuurlijk vond ik het geweldig leuk om haar uit te leggen dat dat een avocado was, een vrucht die uit Centraal-Amerika komt met groen-geel, bijna boterachtig vruchtvlees. Heerlijk in salades, op een sandwich met bacon en tomaat en je kan er zelfs chocolademousse mee maken. Nou, dat laatste was misschien one bridge too far voor haar want ze zei dat dat wel heel raar klonk maar een avocado misschien wel een keertje ging kopen om te proeven, samen met haar schoondochter. Geweldig toch?

Ik eet avocado vaak, heel vaak. Waarom? Omdat ik het een heerlijke zachte smaak vind hebben en omdat ie ook nog eens bomvol onverzadigde vetten zit is het ook nog eens heel gezond. In veel beauty producten staat dat er avocado-olie in zit. Heel leuk, maar in plaats van die fractie die er in je smeerseltje zit kan je veel beter de vrucht gewoon opeten zodat alle goede stoffen van binnenuit hun werk doen. En het is ook nog eens vet lekker! Wat dacht je van een halve avocado als lunch op een geroosterde boterham, met wat peper en Maldon zout? Super simpel en ook nog eens makkelijk mee te nemen naar kantoor. Handig!

Oja, soms is het lastig om te zien of de avocado rijp is. Voel als eerste of ie een beetje zacht is. Kijk dan onder het reststukje van het steeltje bovenaan. Is dat bruin? Dan is ie niet goed, vaak overrijp en bruin van binnen. Is het lichtgroen? Ready to eat.