Vandaag is het anti-pakjes avond! Dat is de avond, bedacht door Karin Luiten, om te koken zonder pakjes en zakjes en potjes en blikjes. Nu moet ik zeggen dat ik toch niet van die kant-en-klaar producten ben, maar doe graag vandaag wat speciaals: home made kruidnoten, zonder mix van speculaas en koekkruiden uit zo’n potje. Dit keer mijn eigen mix samengesteld, veel leuker en lekkerder!

– 375 g zelfrijzend bakmeel
– 4 tl kaneel
– 1 tl gemalen steranijs
– 1 tl ketoembar
– 1 tl vers geraspte nootmuskaat
– 1 tl kardemom
– Geraspte schil van halve sinaasappel
– 1 tl fleur de sel (of grof gemalen zeezout)
– Schraapsel van 1 vanillestokje
– flinke scheut melk
– 175 g bruine basterdsuiker
– 150 g boter
– 1 eidooier
– 100 g witte chocolade
– 100 g pure chocolade

Roer de kruiden door het meel. Meng de boter met de suiker, eigeel en de melk. Voeg dit toe aan het meel en kneed alles totdat het een samenhangend deeg is. Als het wat te droog is voeg dat nog wat melk toe. Proef of het deeg naar jouw smaak is en voeg zo nodig nog extra kruiden toe. Verwarm de oven op 175 graden.
Neem kleine plukjes deeg, draai er bolletjes van en druk een beetje plat op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de kruidnoten af in zo’n 15 minuten. Ik kon van deze hoeveelheid deeg 2 bakplaten maken.
Smelt de witte chocolade au bain-marie. Doop de kruidnoten met de bovenkant in de gesmolten chocolade en leg ze op pakpapier om te drogen. Doe dit ook met de pure chocolade.

Bewaren in een afgesloten trommel, maar ze zijn zo lekker dat ze bij mij in no time op zijn.