Na vier porties saté met goddelijke pindasaus gegeten te hebben in een mini restaurantje aan de kust van Bali wilde ik weten wat het recept was van de saus. Ik moest en zou dit thuis ook gaan maken!
De jongen die ons bediende zei dat zijn moeder die het maakte niet in het restaurant was. Meteen opperde ik om de volgende dag weer langs te komen. De ober liep weg en kwam even later terug om schoorvoetend te bekennen dat zijn moeder de saus met een pakje maakte. Hij liet het pakje met daarin een blok geconcentreerde saus aan ons zien. In mijn enthousiasme riep ik: ‘Mag ik wat van die kant-en-klare saus van je kopen?’ Hij had er nog drie en ik kocht ze allemaal. Als een kind zo blij was ik.
Een paar dagen later kwam ik in een klein winkeltje en daar verkochten ze precies van die pakjes. Meteen kocht ik er nog eens vijf bij, want man wat was die saus toch geweldig lekker!!
Eenmaal thuis ging ik naar de toko. En wat schetst mijn verbazing? Die pindabloksaus die ik had gekocht op Bali is gewoon bij mij om de hoek te koop!
De kant-en-klaarsaus maak ik bijna niet meer want je hebt een heerlijke pindasaus zelfs nog sneller gemaakt dan met dat blokje wat je eerst helemaal aan gort moet hakken en dan 10 minuten flink moet roeren om echt alle klonten eruit te krijgen. En ook een groot voordeel van zelf maken: je kan ‘m net zo pittig maken als dat je lekker vindt.
Maar heel soms, dan koop ik zo´n pakje en sluit ik tijdens het eten mijn ogen. Dan ben ik weer aan het strand van Bali. Ook lekker.
Satésaus
Voor 3 personen
– 1 el arachide of zonnebloemolie
– 2 tenen knoflook
– 1½ cm verse gemberwortel
– 4 el pindakaas
– 2 el ketjap manis
– 1 el ketjap asin
– 1 tl sambal badjak
– 2 el limoensap
– 3 el kokosmelk
– 6 el water
1. Verhit in een steelpan de olie. Knijp de tenen knoflook en de gemberwortel met een knoflookpers uit boven de olie en fruit in ca. 3 minuten. Let op dat de knoflook niet bruin kleurt want anders smaakt deze bitter.
2. Voeg de rest van de ingrediënten toe en roer goed door. Verwarm langzaam maar laat de saus niet koken. Mocht de saus wat dik zijn, voeg dan nog wat water toe. Is de saus wat dun? Laat langer op het vuur staan om iets in te laten dikken. Breng verder op smaak met sambal als je van echt pittig houdt.
3. Het lekkerste is om de saus een dag van tevoren te maken zodat alle smaken er goed in trekken. Serveer de saus bij saté, gado gado of bij een van deze BBQ recepten.
[…] ← Seroendeng maken Zelf pindasaus maken (zonder pakje) → […]
[…] in dunne reepjes – 200 g spitskool, fijngesneden – 1 ui, gesnipperd – 1x het recept van de pindasaus – handje korianderblaadjes Optioneel: […]
[…] reepjes – 200 g spitskool, fijngesneden – 1 ui, gesnipperd – 1x het recept van de pindasaus – handje korianderblaadjes Optioneel: […]
Deels ben ik indo en heb ik via familie recepten meegekregen waaronder ook die van satésaus. Moet eerlijk zeggen dat die heel erg overeenkomt met jou recept Philippine. Grootste verschil denk ik is dat er bij ons nog ui en aantal kruiden in gaat.
[…] Een paar zoete wortelen 1 pakje tofu 1 bakje satésaus (er zijn nu ook veel vegan varianten en hier een fijn recept als je het zelf wilt maken) Kokosolie […]
[…] Een paar zoete wortelen 1 pakje tofu 1 bakje satésaus (er zijn nu ook veel vegan varianten en hier een fijn recept als je het zelf wilt maken) Kokosolie […]
Ontbreekt er toevallig geen suiker ah recept? Ik vind het wat wrang eigenlijk. Of is dat toch een kwestie van smaak.
In de ketjap manis en kokosmelk zitten suikers die het op zich al wat zoetig maken. Mocht je meer ziet willen dan kun je in plaats van gewone suiker ook heel goed wat siroop van stemgember erbij doen. Geeft meteen extra smaak aan de pindasaus.
[…] beeld is van Philippinne van der Goes. Op haar foodblog liefde voor lekkers vind je alle ingrediënten en het complete […]