Ik schreef het eerder deze week al dat het mij heel leuk leek om zelf yoghurt te maken. Ik ben ermee aan de slag gegaan en ja, ik heb ontbeten met mijn zelfgemaakte yoghurt, hoe cool is dat!
Mijn moeder maakte vroeger vaak zelf yoghurt. We haalden bij de boerin verderop in de straat verse melk voor het lekkerste resultaat. Ik weet niet precies meer hoe mijn moeder het maakte maar we hadden wel een speciale hooikist om de yoghurt in wording warm te houden. Die heb ik niet dus ik heb de pan gewoon in mijn bed gezet en dik ingepakt in mijn donzen dekbed.
Omdat ik zelf van die dikke Turkse yoghurt het lekkerste vind koos ik ervoor om die als basis te gebruiken. Je moet namelijk een yoghurtcultuur kiezen die je erg lekker vindt want zo zal jouw yoghurt dan, als het goed is, ook gaan smaken.
Die dikke yoghurt die ik zo lekker vind heeft een vetpercentage van 10 procent maar de volle melk uit de supermarkt die ik gebruikte maar een percentage van 3,5. Na even rekenen had ik bedacht om er 250 ml verse slagroom bij te doen met een percentage van 33 procent zodat het uiteindelijke resultaat ook vol en romig zou worden.
Het kost even wat tijd want je bent in totaal 9 uur aan het wachten plus dat het nog een nachtje in de koelkast gaat. Handigste is dus om al in de ochtend te beginnen met het maken van je yoghurt.
Mijn eindresultaat was erg lekker geworden maar geen dikke yoghurt. Hij is van smaak vol, romig en echt yoghurtachtig. Alleen qua structuur was is ie meer te vergelijken met een magere yoghurt uit een pak dan met zo’n beker waar je lepel rechtop in blijft staan. Ik weet niet precies waar ik het een beetje heb verprutst. Mocht een yoghurt-expert dit lezen en de gouden tip hebben, let me know. Ik vond het in ieder geval super leuk om uit te proberen.
Oja, ik ga dit ook zeker een keertje met meneertje samen maken als ie iets ouder is. Ik denk dat ie dat gaaf gaat vinden.
Zelf yoghurt maken
Genoeg voor 1,25 liter
– 250 ml slagroom van 33% vet
– 1 l volle melk van 3,5% vet
– 2 el Turkse yoghurt
Extra nodig: twee pannen en thermometer
1. Roer met een vork de yoghurt los. Doe de slagroom, melk en yoghurt in een pan. Hang deze pan in een grotere pan met kokend water en verhit de melk tot 45 graden. Dit gaat erg goed met een (vlees)thermometer. Bij deze temperatuur gaat de melkzuurgisting, waardoor de melk yoghurt wordt, optimaal.
2. Doe de deksel op de pan en zet deze in je bed en wikkel goed in je deken. Laat 3,5 uur staan.
3. Haal daarna de dekens weg en let erop dat de pan zo min mogelijk beweegt. Laat nog eens 5 uur staan. Zet daarna de yoghurt een nachtje in de koelkast. Roer de volgende ochtend de yoghurt rustig maar goed door. Bij mij lag bovenaan een laagje room die ik door de hele yoghurt wilde. Nu kan je ontbijten met je zelfgemaakte yoghurt!
Ik maakte van mijn yoghurt heerlijke yoghurt panna cotta. Het recept komt snel online!
Volgens mij kun je beter écht verse melk gebruiken die je direct bij de boer koopt, tenminste zo maakt mijn moeder altijd Turkse yoghurt en wordt het lekker dik. Ze gebruikt verder dan ook geen slagroom.
Ja dat lijkt mij nog lekkerder, met echte verse melk zoals wij vroeger ook deden. Morgen ga ik naar een kaasmakerij en wie weet kan ik daar wat verse melk krijgen. Zou leuk zijn om het daar eens mee te proberen. Die is inderdaad vetter dus vast wat voor mij.
Hoi Philippine,
Je krijgt de yoghurt dik door op te hangen in een doek, net zolang tot-ie de gewenste dikte heeft bereikt.
Hi Berend, inderdaad kan je op die manier je yoghurt dikker krijgen als het is mislukt, of om er hangop van te maken. Toffer zou het natuurlijk zijn als het proces van yoghurt maken zo goed gaat dat je echt dikke yoghurt vanaf het begin hebt, vind je ook niet?
Hoi Philippine,
Dikte van de yoghurt wordt (naast yoghurtzuursel) ook bepaald door het hoeveelheid eiwit.
Door meer eiwit toe te voegen zul je dus een dikkere yoghurt krijgen. Heeft ook weer invloed op de smaakbeleving (dikkere yoghurt).
Veel succes!
Hi Karola, thanks voor je tip over toevoegen van eiwit. Ik las inderdaad ook ergens iets over melkpoeder toevoegen want dan werd het ook dikker. Groetjes!
Hoi Philippine,
leuk dat je ook eens yoghurt maakt!
Hierbij mijn methode:
Ik neem rauwe/verse melk van onze eigen koetjes. Liefst van de Jerseys, die is 3x zo vet als van de zwart-witte koeien. (kan ook gewoon met melk uit een pak hoor) Deze melk breng ik tot het kookpunt en laat hem dan zo’n 10 min inkoken. Daarna afkoelen totdat je je vinger er 7 sec in kan houden zonder te huilen. Dan twee volle eetlepels van de (vorige portie) yoghurt, even roeren en de pan met deksel in een deken vouwen. Ik laat dat de hele nacht staan en ’s ochtends gaat de pan de koelkast in. De yoghurt is dan al dik met een roomlaag erop.
Dit is trouwens de methode die de tante van Ersin van de Keuringsdienst van waarde liet zien in het programma over yoghurt
Ha die Floor! Oh dat klinkt echt super, de melk van jullie Jersey koeien die zo heerlijk vol is. Ik ga morgen naar een kaasboerderij en wie weet hebben ze daar ook verse melk. Ik ga kijken of ik daar wat mee mag nemen, zou leuk zijn. Dan ga ik het zeker nog een keer proberen zoals jij ‘m maakt. Ik had die aflevering inderdaad ook tijd geleden gezien, super leuk! Nou meis, veel plezier met yoghurt maken. Maak je ook je eigen (verse) kaasjes? lfs
Hoi Philippine,
Een naamgenoot met een hele leuke foodblog.
Ik ben begonnen met het maken van mijn eigen yoghurt toen ik naar Shanghai, China verhuisd ben.
Hier kennen ze eigenlijk geen yoghurt, alleen yoghurt waar heel veel suiker aan toegevoegd is. (of het is onbetaalbaar, 8 euro voor een bakje naturel yoghurt) Ik heb het eerst gedaan op jou manier, door de melk te koken met de yoghurtcultuur, daarna deed ik het voor een nacht in een thermosfles. Dat werkte ook prima. Inmiddels heb ik een yoghurtmachine gekocht hier, dat klinkt spannender dan dat het is, (en kost hier omgerekend 10 euro) Daar doe ik alles in, en die blijf precies op de juiste temperatuur waardoor er de volgende ochtend yoghurt is, dan laat ik het afkoelen en gaat het de ijskast in, Hier wordt het vaak nog wat dikker van textuur. Succes met jou yoghurt & ik ga je volgen! Philippine
Ha Philippine, ja leuk, een naamgenootje. Die komen wij niet vaak tegen hè. Wat super om te lezen dat je je eigen yoghurt maakt in China. Kan me voorstellen dat ze minder melkproducten daar eten want veel Aziatische mensen missen een bepaald enzym om de melk goed te verteren. Dus dan is het super als je je eigen yoghurt kan maken met een yoghurtmachine waardoor ie lekker dik wordt. Heel veel plezier ermee en leuk dat je me gaat volgen. Groetjes, Philippine
[…] en vanwege mijn niet zo succesvolle poging tot het maken van yoghurt heb ik die wel gewoon […]
Hoi,
ik maak ook yoghurt van melk van onze eigen koeien, en dan liefst warm van de koe, vers van een koe met hoge vet en eiwitgehalte in de melk. Ik kook 10 liter melk, laat afkoelen tot 40 graden, scheutje yoghurt uit een pak, ik vind Aldi yoghurt het lekkerst,en dan dikke dekens om de pan en zo ’n 10 uur laten staan. Dan goed laten afkoelen. Lekker dik en wel een week houdbaar.
Hi Angelique, wat leuk om te horen hoe jij zelf yoghurt maakt. Zelfs met melk van eigen koeien. Dat lijkt mij zo heerlijk en romig! Dat zou ik ook nog wel eens proberen. Woon je toevallig in de buurt van Utrecht?
TIP: zelf yoghurt maken voor mensen met een koemelkallergie.
Ik gebruik A2-melk van http://www.stadsboerderij-dungensepolder.nl en yoghurtferment (yoghurt starter cultuur) van http://www.kefirshop.eu/nl/yoghurt-starter.html (1 zakje à 1 g per 1 ltr melk).
Voeg per liter melk 1 zakje à 1 g yoghurt starter toe en meng dit. Ik doe dit mengsel vervolgens in een Redmond multicooker en stel het yoghurt-programma in en de tijdklok op 8 uur. Daarna yoghurt laten afkoelen en dan in de koelkast = 72 uur houdbaar.
Het voordeel van de Redmond multicooker is dat deze de temperatuur constant op ca 45’C houd…ideaal voor yoghurtbereiding, en daarnaast ook voor veel andere recepten te gebruiken.
Let wel, deze anti-koemelkallergie yoghurt op basis van type A2-melk (van guernsey-koeien, nazaten van de niet-doorgefokte melkkoeien met het type A1-melk) is voor mensen die melkeiwitten (proteïnen) niet of slecht verteren, maar is niet lactose-vrij (melksuiker).
Melk moet eerst verwarmd zijn tot tenminste 85C gedurende minimaal 15 sec, dan laten afkoelen tot 44C en dan de yoghurtcultuur toevoegen, ander wordt i inderdaad dun. Zorg ervoor dat de melk echt is afgekoeld tot die temperatuur, boven de 50C gaat de yoghurtcultuur namelijk dood. Dat voorverhitten is nodig om de structuur van de melk te veranderen, het is dus niet alleen nodig om rauwe melk te pasteuriseren.
Hi Ruben, Bedankt voor de info. Mijn lezers die aan de slag willen gaan met zelf yoghurt maken hebben hier vast wat aan. Misschien moet ik binnenkort nog maar eens een poging gaan wagen 😉 Groeten, Philippine
Ik lees al nuttige tips voor het maken van lekkere yoghurt…
Ik.doe het altijd zo:
Melk bij de boer halen. Meestal.direct 5 liter. Ik laat een snelkookpan vullen. Dat is handig want bij de boer kan direct de deksel erop en dat scheelt ook weer geknoei bij het transporteren naar huis. Thuis deksel eraf en dan nog eventueel wat melkpoeder en/of slagroom toevoegen voor extra romige/smaakvolle yoghurt. Dan de melk verhitten tot boven de 85 graden. Een kookthermometer is wel handig dus. Dan af laten koelen naar een graad of 42. Dan twee a drie eetlepels yoghurt er door roeren. Meestal.gebruik.ik hiervoor een klein bakje echte Griekse yoghurt, deze is weliswaar nagenoeg zonder vet maar omdat de melk met melkpoeder en/of slagroom is verrijkt is het resultaat toch een.bijzonder romige, zeer dikke en smaakvolle yoghurt. Dan gaat de deksel weer op de pan en stop ik pan in het logeerbed onder een dik pak dekens. Daar laat ik hem een nachtje staan. De volgende dag is de pan melk veranderd in een pan waanzinnig dikke yoghurt. Je lepel blijft er in staan en je ziet ook precies waar je yoghurt opgeschept hebt. De yoghurt is als pudding zo dik. Heerlijk romig van smaak. Belangrijk is dat alles schoon is en dat je met proeven en.opscheppen.altijd een schone lepel gebruikt.
Dank je voor je fijne tips!
Wat een mooie verhalen over yoghurt maken, Ik wil eigenlijk gewoon yoghurt in de melk doen en dat als starter gebruiken. Kan dat eigenlijk wel?
Ik zal jullie tips nogeens lezen. Als ik wat meer ervaring heb plaats ik die van mij ook.
Groet.
Ja je kunt een gewone yoghurt uitkiezen, die jij lekker vindt, om als basis te gebruiken voor het maken van je eigen yoghurt. Veel plezier ermee
Aanvulling op vorig bericht: ik heb n elektrische yoghurtmachibe. Groet,
Leuk te zien dat er meer der mensen met eigen melk van dieren yoghurt maken ik maak het met geiten melk van eigen geiten(ook kaas)
Ik denk dat de temperatuur niet constant is geweest. Ook moet alles brandschoon zijn. Ik gebruik een yoghurtmaker met zeven potjes. Gebruik houdbare volle melk, jersey melk is het lekkerst en houdbare slagroom 200 ml. en ongeveer 100-150 gram Turkse yoghurt. Ik verwarm de melk tot 42 graden en klop er dan slagroom en yoghurt doorheen. Vul de potjes (zonder dekseltjes). Ik laat het minstens 12 uur in de yoghurtmaker. Dan laat ik het een uur afkoelen in de yoghurtmaker en dan nog minstens 8 uur in de koelkast. Dan heb je heerlijke, dikke, romige yoghurt. Yoghurtmakers zijn bij bosjes tweedehands oo marktplaats te vinden.
Bedankt voor de fijne aanvulling met je tips. Veel yoghurtmaakplezier!
Halo Philippine.
Kun je ook room culinair gebruiken ipv slagroom?
Groet, Clementine.