Mijn lievelingseten in Jordanië was mezze. Dat is een soort tapas maar dan de Arabische variant met allemaal heerlijke gerechten: frisse salades met veel verse kruiden, baba ganoush, gegrilde courgettes, heel verse kaas met kruiden, dukah, labneh, hummus, geitenkaas… ga zo maar door!
Bij ons hotel in Petra vond ik de mezze zo lekker dat ik de chef had gevraagd of ik ook wat van het buffet mee mocht nemen als lunch voor de volgende dag. De man vond dat geweldig en gaf me een groot bord om vol te scheppen met al het heerlijks. Plasticje erover en hup weggezet in de mini bar op onze hotelkamer.
De volgende ochtend zat ik alleen met een dilemma; hoe ga ik die heerlijke lunch meenemen in mijn rugzakje naar de oude stad Petra? Ik sneed met mijn zakmes de bovenkant van een lege grote waterfles, deed laagje voor laagje alle mezze gerechten in de fles, plasticje erover en zette ‘m rechtop in mijn rugzak klemgezet tussen de reisgidsen.
Na een flinke wandeling en steile klim naar het klooster bovenop een berg met prachtig uitzicht zat ik daar prinsesheerlijk te genieten van mijn geweldig lekkere lunch uit de waterfles!
Een aantal gerechtjes heb ik naar eigen inzicht nagemaakt en ik toen ik dat at zat ik zo weer bovenop die berg in Jordanië!
Bietensalade met walnoot
Voor 4 personen:
– 350 g bieten, gekookt
– 1 tl komijn
– handje peterselie, grofgesneden
– sap van halve sinaasappelsap
– 2 el olijfolie
– 50 g walnoten, grofgehakt
– peper en grof zeezout
Snijd de bieten in reepjes en doe ze in een flinke kom. Meng er de overige ingrediënten door en breng op smaak met peper en zout. Laat minimaal een half uurtje staan zodat de smaken goed in kunnen trekken.
Frisse bulgursalade met granaatappel, feta en pistachenoten
voor 4 personen:
– 150 g bulgur, grof
– 1 granaatappel
– halve courgette, in heel fijne reepjes
– 1 bosui, fijngesneden
– 1 bosje koriander, fijngehakt
– 1 bosje peterselie, fijngehakt
– blaadjes van 4 takjes munt, fijngehakt
– peper en grof zeezout
– 4 el olijfolie (of gedeelte ervan walnotenolie)
– sap van halve citroen
– 150 schapenfeta
– handje pistachenoten, grofgehakt
Kook de bulgur in ruim water met wat zout in 3 minuten beetgaar. Giet de bulgur af, verdeel over een groot plat bord en laat afkoelen. Dit duurt ongeveer een kwartier.
Snijd de granaatappel doormidden en sla met een houten pollepel op de schil zodat de zaadjes eruit vallen. Vang die op in een kom.
Meng in een grote kom de afgekoelde bulgur met de granaatappel, courgette, fijngehakte kruiden, citroensap en olijfolie. Breng op smaak met flink wat peper en zout. Verbrokkel de feta over de salade en strooi er als laatste de pistachenoten over.
Tip: Deze salade is de volgende dag nog lekkerder omdat de kruiden dan zijn ingetrokken. Heerlijk als lunch!
Mocht je een mandoline hebben dan is het heel makkelijk om daarmee de courgette heel fijn te snijden.
Hummus
voor 4 personen:
– 150 g kikkererwten, uitgelekt
– 1 el tahin (sesampasta)
– 2 el water
– 1 tl komijn
– 2 el citroensap
– 1 teen knoflook, fijngesneden
– flink wat peper en grof zeezout
– cayennepeper om te bestrooien
Meng alle ingrediënten behalve de cayennepeper in een kleine blender of met de staafmixer tot een gladde puree. Mocht de puree nog iets te stevig zijn, voeg er dan nog een beetje water bij. Schep de hummus in een bakje en bestrooi met wat cayennepeper.
Labneh met granaatappel
voor 4 personen:
– 200 ml dikke volle Turkse yoghurt
– kwart granaatappel
– 2 tl goede olijfolie
– peper & grof zeezout
Schep de yoghurt in een kommetje. Haal de pitjes uit de granaatappel en verdeel over de yoghurt. Giet er de olijfolie overheen en bestrooi met wat peper en zout.
Heerlijk!
Wauw heerlijk, kan je me ’s nachts voor wakker maken!
lekker en heel leuk geschreven. Dat waterflesje als plastic doosje gebruiken vind ik een toptip ook voor hier van de zomer!
Je moet toch iets bedenken om dat lekkers te vervoeren ;-))
Mmmm, dat klinkt echt heel erg lekker! En wat inventief van je met die fles!
Leuk je vanmiddag ontmoet te hebben – ik ga je blog met heerlijke recepten volgen! En thanks voor de boeken – ik heb 2 supergave: 1 over pastry’s (and I LOVE them) en 1 over wonen (ook helemaal mijn ding zoals je weet ;))
Ik ben aan het verdwalen op je heerlijke blog 🙂
Jummy!! Wat een heerlijke foto en receptjes, krijg er helemaal trek van! Eens kijken welke binnen mijn nieuwe uitdaging past.. 🙂
[…] credits: / / Found on 100layercake.com / Found on photography.ellelens.com / / / / fromtherightbank.com / Via Karen McCully / liefdevoorlekkers.nl […]
[…] maak ik deze salade met granaatappel maar het bleek niet het seizoen te zijn. Dus ik dacht, wat is nou een lekker alternatief wat ook […]
[…] Een avond zonder toetje is voor mij geen geslaagde avond. Het hoeft van mij niet heel uitgebreid te zijn als doordeweekse afsluiter van mijn maaltijd hoor. Met maar een paar ingrediënten tover ik vaak al een feestje op tafel. En dit is zo’n toetje die ik in elkaar flans met van alles wat ik in huis heb. Door de sinaasappel met oranjebloesem en Amaretto te marineren en er pistache over te strooien heeft dit toetje een Arabisch tintje en dus perfect als afsluiter van bijvoorbeeld mijn Arabische mezze. […]
Het is besloten: wij eten deze week mezze! 😉 De labneh wordt nog lekkerder (want steviger) als je de yoghurt een avond van tevoren in een kaasdoek laat uitlekken.
Ja dat is helemaal waar. Beetje zout erdoor en dan uit laten lekken, dan wordt ie nog lekkerder. Ik deed ‘m in dit recept even snel snel met dikke yoghurt. Veel eetplezier!
… en dan als vervolg: ik heb ze gelijk ’s avonds alle vier gemaakt, min of meer bedoeld als voorgerecht voor een tajine. En daar hebben we vervolgens maar een klein beetje van genomen omdat we ons al vol hadden gegeten aan die zalige mezze, haha! Vandaag geluncht met de bulgursalade (inderdaad de volgende dag nog lekkerder) en de hummus komt van het weekend wel op. De yoghurt knapte al een heel eind op van twee uurtjes in een doek staan. Dat was misschien de grootste tijdinvestering want je hebt de gerechtjes stuk voor stuk zo in elkaar gedraaid (onthoud dit voor een feestje!) en het resultaat is fantastisch. Schaaltje turkish delight en baklava als toetje om het vagelijk thematisch te houden, en klaar is je minimal effort diner. Big, big thanks! 😀
Ha Susan, wat super m te horen dat het een geslaagde avond was geworden! En ja, wat baklava erbij met verse muntthee als afsluiter maken het feestje compleet. Groetjes!
[…] maak ik deze salade met granaatappel maar het bleek niet het seizoen te zijn. Dus ik dacht, wat is nou een lekker alternatief wat ook […]