Zelf chocoladepudding maken is echt zo makkelijk! Je hebt slechts 4 ingrediënten nodig en daar maak je een fluweelzachte, tongstrelende pudding mee. Dit is een heel oud receptje wat ik echt al lange tijd niet meer had gemaakt. Maar nu de dagen korter worden en het weer wat druileriger had ik opeens zin om dit te maken.

Smaak van vroeger

Mijn moeder kocht vroeger nooit kant-en-klare dingen. Alles maakte ze zelf. Denk aan appelmoes, jam, siroop, yoghurt en regelmatig ook brood. Ik zie de hooikist waar de yoghurt in ging zo weer voor mij en ook de planken in de kelder vol potten jam gemaakt van fruit uit de tuin. Fijne jeugdherinneringen.
Maar ook wat betreft toetjes hadden wij nooit iets uit de supermarkt wat zo direct op tafel kon. We maakten die ook altijd zelf. En deze chocoladepudding was altijd een van mijn favorieten om te maken. Binnen no time klaar, even het afkoelen niet meegerekend, en super lekker!

Samen de keuken in

Nu ik dus bedacht om deze klassieker weer eens te maken leek het mij gezellig om dat samen met mijn zoontje te doen. Natuurlijk vond hij het geweldig klinken, alles met chocolade is lekker, en dus gingen we samen in de keuken aan de slag.
Hij mocht helpen met de ingrediënten pakken, alles afwegen en bij stap 1 het mengsel maken. Meneertje B zei: “Het is net zoals wanneer je chocolademelk maakt!” En dat is ook zo, zo simpel is het recept. Net zo makkelijk als zelfgemaakte chocolademelk.
Toen de pudding in de vorm zat kon de pan uitgelikt worden. Het leukste werkje van koken. Het wachten viel hem wat zwaarder, dat duurde toch wel erg lang. Maar na het avondeten was het dan ook groot feest toen de pudding uit de vorm kwam en we ‘m konden eten.

Pudding tweaken

De chocoladepudding was echt heerlijk vol van smaak. Bijna een pure chocoladepudding. Dit is dus iets waar je zelf nog een beetje mee kunt spelen. Door er nog 5 g cacao aan toe te voegen wordt ie nog wat puurder, en met 5 g minder net iets meer de smaak van melkchocolade.
Ook door 100 ml melk te vervangen door slagroom kun je de pudding nog net iets specialer maken. Hij wordt zo extra romig. Varieer er lekker op los.

Zelf chocoladepudding maken gaan wij zeker vaker doen. Of misschien gaan we gewoon iedere zondagavond een andere pudding koken, lijkt mij ook leuk. Ik denk dat ik meneertje B wel instemt met dit plan.

Zelf chocoladepudding maken met maïzena

Voor 4-6 personen (is best machtig)

– 25 g cacao
– 50 g suiker
– 35 g maïzena
– 500 ml volle melk
Voor de decoratie: stukje pure chocolade, in snippers gehakt
Extra nodig: puddingvorm van 0,5 liter inhoud

  1. Meng de cacao, suiker en maïzena in een grote kom. Voeg 100 ml melk toe en roer tot een egaal en donkerbruin mengsel.
  2. Verhit in een pan de resterende melk tot het kookpunt.
  3. Giet al roerende het cacaomengsel door de hete melk. Roer goed door tot het helemaal glad is. Kook tot de massa zo dik is dat er een groef ontstaat wanneer die met een lepel erin wordt getrokken, niet meteen dicht vloeit.
  4. Spoel een puddingvorm om met koud water en giet direct de hete pudding erin. Laat de pudding afkoelen en opstijven. Dit duurt zo’n 3 uur in de koelkast.
  5. Stort de pudding op een bord en serveer met de stukjes pure chocolade erover.

Tip

– Maak voor het storten de rand van de pudding met de hand iets los van de vorm. Zo stort hij makkelijker.
– Stort een pudding op een vochtig bord. Zo kun je de pudding makkelijk nog iets verschuiven mocht deze niet helemaal in het midden terecht zijn gekomen. Voor griesmeelpudding werkt dit top. Denk ook bij deze pudding.
– Niet in het bezit van een puddingvorm? Ook leuk om de pudding in glaasjes te serveren.