Zoete aardappels liggen er in mijn koelkast altijd wel. Misschien zelfs nog net iets vaker dan gewone aardappels zelfs! Ik ben er echt dol op en maak er graag ovenschotels mee, stamppot en ook soep. Het is zo’n enorm fijne groente waar je echt alle kanten mee op kunt.

Lekkere toppings

Van de week maakte ik deze heerlijke zoete aardappelsoep met kokosmelk. Hij is fluweelzacht, net zoals je bij pompoensoep hebt, en door de kokosmelk en curry heeft ie een Aziatische smaak gekregen. Daarom is de topping van koriander en uitjes er ook echt heel lekker op. De lente-ui geeft een bite en nog een beetje pit, en de gebakken uitjes een lekkere crunch. (Eigenlijk vind ik gebakken uitjes overal wel lekker op, net zoals op een boterham pindakaas!)

Deze soep aten wij als avondeten met nog een broodje erbij. En lucky me, er was nog wat over waar ik de volgende dag fijn mee kon lunchen. Invriezen kan trouwens ook prima. De soep dikt wel nog wat in wanneer je ‘m bewaart dus schenk ik tijdens het opwarmen er vaak nog een beetje water bij.

Iets te pittig?

Omdat ons zoontje mee-at maakte ik de zoete aardappelsoep niet te pittig. Houd je van wat extra pit, voeg gerust wat currypasta toe. Houd er wel rekening mee dat de scherpte van currypasta onderling flink kan verschillen. Mocht je per ongeluk zijn uitgeschoten met de curry en de soep te pittig is geworden, voeg dan wat kokosmelk toe. Het vet wat daarin zit maakt dat je de peper minder proeft omdat er een soort filtertje op je tong ontstaat. Ideale truc dus om een te pittige soep voor kleintjes even wat milde te maken!

Zoete aardappelsoep met kokosmelk

Voor 4 personen
– 1 ui
–  2 tenen knoflook
– 400 g zoete aardappel
– 1 winterpeen
– 1 stengel bleekselderij
– 1 el olijfolie
– ½ tl milde currypasta
– 600 ml groentebouillon
– 100 ml kokosmelk

Voor de garnering
– handje fijngehakte koriander
– 2 lente-uitjes, in fijne ringetjes
– 4 el gebakken uitjes

1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Schil de zoete aardappels en winterpeen en snijd samen met de bleekselderij in grove stukken van 2 cm.

2. Verhit de olijfolie in een ruime pan met deksel en fruit de ui, knoflook en currypasta 1-2 minuten op laag vuur. Voeg de zoete aardappel, winterpeen en bleekselderij toe en bak 1 minuut mee.

3. Voeg de bouillon toe. Breng de soep aan de kook en kook, afgedekt, 15– 20 minuten op laag vuur.

4. Voeg de kokosmelk toe en pureer de soep met een staafmixer of in een blender tot een mooie fluweelzachte soep. Breng als nodig verder op smaak met peper en zout.

5. Schenk de zoete aardappelsoep in kommen, garneer met de lente-ui, koriander en gebakken uitjes. Druppel er voor de looks nog wat kokosmelk over.