Zelf advocaat maken, het is niet moeilijk maar je hebt er wel een beetje geduld voor nodig. Zeker als je de smaken lekker in wilt laten trekken want dan moet je een weekje wachten voordat je ervan gaat snoepen. Alleen in dat wachten ben ik nooit zo goed geweest, zeker niet met dit vloeibare goud. Want wat vind ik zelfgemaakte advocaat toch een verwennerij. De zachte romige structuur met een heel kleine crunch van de vanille, de volle zoete smaak die eindigt met een warme gloed van de alcohol, ja daar kun je mij wel voor wakker maken zo heerlijk vind ik dit. En al van jongs af aan!

Speciale indikmethode

Vroeger maakte mijn moeder een week of drie voor Pasen een flinke hoeveelheid advocaat. Mijn taakje was dan om te helpen met het splitsen van de eieren, heel veel eieren. Wanneer de advocaat klaar was ging de grote weckpot de kelder in om op smaak te komen. Als kind vond ik het gele goedje zo lekker dat ik regelmatig met een juslepel de kelder in ging om vervolgens stiekem uit de pot te snoepen. En mijn moeder maar denken dat het ‘indikken’ hoorde bij het proces van advocaat op smaak laten komen.

Toen ik mijn moeder vertelde dat ik voor Pasen advocaat had gemaakt zei ze dat ze binnenkort wel even langskomt met een flinke soeplepel…

Brandewijn of wodka

Traditioneel maak je advocaat trouwens met brandewijn maar dat geeft een wat scherpere smaak. Door wodka te gebruiken wordt hij net wat milder en daar hou ik wel van.

Zelf advocaat maken

Voor ongeveer 450 ml

– 1 vanillestokje
– 200 g eidooier (ongeveer 12 biologische eieren, maat M)
– 250 ml wodka
– 200 g suiker
– mespunt zout
Extra nodig: grote metalen kom, thermometer (ik gebruik een digitale kernthermometer)

  1. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Meng in een grote metalen (hittebestendige) kom het vanillemerg samen met de rest van de ingrediënten.
    Ik gebruik graag een grote metalen schaal want daardoor wordt de advocaat mooi geleidelijk verwarmd. Ook vind ik het handig dat ik veel ruimte in deze schaal heb om goed te kunnen roeren.
  2. Breng een laag water aan de kook in een pan en zet de schaal erop. Zorg dat het water de schaal niet raakt (au bain-marie).
  3. Verwarm al roerende met een garde het mengsel langzaam tot een temperatuur van 62 graden. Als je te vroeg stopt wordt de advocaat te dun en wanneer je te laat stopt krijg je een soort scrumbled eggs, niet lekker!
  4. Plaats de schaal in een grote bak met ijswater en laat onder af en toe roeren afkoelen.
  5. Giet de advocaat door een zeef om kleine stukjes gestolde ei eruit te halen. Giet de advocaat in een gesteriliseerde fles of pot met een wijde hals en sluit af. De advocaat is ongeveer 3 tot 4 weken houdbaar in de koelkast.

Serveer de advocaat met een toefje slagroom, een bolletje vanille-ijs of, zoals ik regelmatig doe als ik advocaat in huis heb, een dot Turkse yoghurt met verse aardbeien erbij en dan een eetlepel advocaat erover. Perfect ontbijtje!

Tip: van de eiwitten die je over houdt kun je bijvoorbeeld merengues of een pavlova maken.

PS. Dit recept is een afgeleide van het advocaat recept van Cees Holtkamp uit De Banketbakker.