Wat is meal preppen? Meal preppen betekent dat je op één moment meerdere maaltijden maakt die je op een later tijdstip kunt eten. Voor mij echt ideaal omdat ik dan in een mum van tijd een heerlijke en gezonde maaltijd doordeweeks op tafel zet zonder dat het mij veel tijd kost want ik heb ‘m al helemaal voorbereid. Ideaal want wanneer ik ons zoontje ophaal na een lange dag met school en BSO is hij hongerig en dan nog een half uur koken werkt dan niet bij hem. Dan is hij namelijk enorm crumpy, heeft hij geen zin om nieuwe smaken te eten en krijgen we al snel een vervelende sfeer aan tafel waarbij hij met moeite een paar happen van zijn avondeten eet en vervolgens wel als een malle een toetje verslind. Meal preppen maakt het leven voor mij dus echt veel makkelijker en het grootste voordel het is  gezelliger aan tafel. Hier de 3 grootste voordelen van meal preppen, die voor iedereen gelden, ook als je geen kinderen hebt:

1. Je bespaart tijd

Je bereid alles in één keer en dat gaat namelijk sneller dan iedere keer een portie bereiden. Het koken van 75 g pasta duurt namelijk net zo lang als 1 kilo. Wanneer je goed de gerechten op elkaar afstemt kun je een ingrediënt handig afwisselen in meerdere gerechten en zo hoef je het maar 1 keer te snijden en bereiden. En… alles tegelijk inkopen scheelt natuurlijk ook een hoop tijd!

2. Je bespaart geld

  • Je doet in één keer inkopen en daardoor word je minder verleid om nog andere dingen te kopen.
  • De ingrediënten die je overhoudt kun je perfect weer in een andere maaltijd verwerken waardoor je niet alles steeds apart koopt, wat dus goedkoper is.
  • In een grote hoeveelheid iets kopen is vaak goedkoper dan losse stuks.
  • Omdat je alles in tegelijk bereid verbruik je minder gas en elektriciteit dus ook dat scheelt weer.
  • Je hebt thuis heerlijke maaltijden al klaar staan en dus is de kans minder groot dat je duur uit eten gaat of een kostbare take away koopt.

3. Je eet gezonder

Ja dit is misschien eentje om een even uit te leggen. Met gezonder bedoel ik dan vooral dat wanneer je moe en hongerig bent na een lange werkdag je vaak geen zin hebt om uitgebreid te koken en dan al snel naar een makkelijke maaltijd grijpt. En nou is vaak zo’n makkelijke maaltijd eentje die net iets minder gezond is, zoals bijvoorbeeld een diepvriespizza. Bij mij resulteert dit meestal in een snelle pasta carbonara (lekker vet en zout) of pannenkoeken (liefst met spek & stroop). Groenten? Nee die komen dan even een andere dag op het menu. Maar… wanneer ik meal prep dan heb ik al, een voor mij heerlijke, maaltijd helemaal klaar staan en dus kan ik die zo hoppa opeten. Vaak met veel groenten! Daarom geld voor mij: door te meal preppen eet ik gezonder.

Nadelen??

Zijn er nog nadelen te bedenken? De enige die ik mij voor kan stellen is dat je even van tevoren moet nadenken wat je wilt bereiden, en hoe lang je het handig kunt bewaren. Wanneer je geen bakjes hebt is het ook lastiger. Maar.. de voordelen zijn zo groot en al doende leert men. Ik zeg, gewoon lekker aan de slag gaan.

Kijk hier voor een weekmenu.